Izvor: Capital | Četvrtak, 06.09.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH traži rješenje za naftni terminal u Pločama - Proizvodnja zaustavljena nakon udara tankera

(Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)
Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, posjetila je u srijedu (5. septembar 2018. godine) naftne terminale u Pločama koji pripadaju Federaciji BiH. Cilj posjete bio je sagledavanje štete nastale prilikom udara tankera u terminal.

Posljedica udara je, kako je delegaciju informirao predsjednik Skupštine Naftnih terminala Federacije (NTF) Džemal Bašić, da brodovi ne mogu pristajati u terminal zbog vezivanja, iako su ispitivanja pokazala da je terminal ispravan.

– Problem je vezivanje, na sve tri tačke u koje se može uploviti. Radi se na tome da se napravi privremena mogućnost vezivanja malog broda, a to bi moglo biti za oko 40 dana – istakao je Bašić.

Premijer Novalić je kazao da je udar napravio veliku štetu, a da se prestanak uplovljavanja već osjeti na poskupljenju nafte u cijeloj BiH.

– Brodarska kompanija koja je prouzrokovala štetu će je i nadoknaditi, ali nama ne pomaže ako će to biti za godinu – naveo je Novalić.

Poručio je da FBiH ne može biti bez ovog terminala, a da će delegacija federalne vlade nakon ove posjete vidjeti šta se može uraditi da što prije bude u funkciji.

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da je obaveza delegacije Vlade FBiH bila doći u Ploče, da se što prije osigura makar minimum proizvodnje.

– Sigurno ćemo naći interventna sredstva koja će pomoći da se osposobi makar interventni kapaciteti – dodala je Milićević.

Ukrcavanje u NTF ne funkcioniše od 5. augusta, a prema procjenama predstavnika za mjesec i po do dva bi se mogli primati mali brodovi, do sto metara, a veliki od 200 metara do daljnjeg neće moći uploviti.

Tanker s oko 27.000 kubika nafte udario je u pristanište uništivši dio doka i aparaturu za iskracavanje nafte i plina koji su potonuli.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.