Izvor: Glas Srpske | Utorak, 04.09.2018.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ključ u bravu zbog gužve na tržištu kredita - Od 2010. bez dozvole za rad ostalo šest mikrokreditnih organizacija u RS

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Bez dozvole za rad u RS od 2010. ostalo je šest mikrokreditnih organizacija (MKO) i to četiri na vlastiti zahtjev, a dvije zbog nemogućnosti daljeg poslovanja.

U Agenciji za bankarstvo RS kazali su da su dozvolu za rad oduzeli jednom mikrokreditnom društvu i pet mikrokredinih fondacija.

- Riječ je o banjalučkom mikrokreditnom društvu Sinergija, koje je bez dozvole za rad ostalo 2012. godine, te mikrokreditnim fondacijama Mikrokredit Srbac, Alfa-Plus Banjaluka, Nova D Bijeljina, Mikro-Kredit Ofis Šipovo, te bijeljinskoj mikrokreditnoj fondaciji Prvi kapital, koja je bez dozvole za rad ostala ove godine - kazali su u Agenciji za bankarstvo RS.

U Udruženju ekonomista RS SWOT ističu da je proteklih godina došlo do ekspanzije mikrokreditnih organizacija na tržištu jer veliki broj ljudi nije mogao da dobije kredit u bankama.

- Mikrokreditne organizacije davale su, a i dalje daju male pozajmice, često sa dvocifrenim kamatnim stopama. Tržište je na kraju pokazalo da mi ipak nemamo prostor za toliki broj mikrokreditnih organizacija. Odnosno tržište je postalo prezasićeno i jednostavno neki nisu mogli da izdrže tu utakmicu sa konkurencijom u mikrokreditnom sektoru. Zbog toga su pojedini bili prinuđeni da stave ključ u bravu, a tako će biti vjerovatno i u idućem periodu - stav je Udruženja ekonomista RS SWOT.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS navedeno je da je na kraju marta ove godine mikrokreditni sektor činilo 13 MKO, koje su poslovale preko 113 organizacionih dijelova. MKO su u prvom kvartalu ove godine u RS plasirale 8,3 miliona kredita i zaradile 2,6 mil KM. Kamatna stopa kod MKO tokom prvog kvartala dosezala je i do čak 42%.

Za kreditima mikrokreditnih organizacija uglavnom posežu građani i samostalni preduzetnici sa nižim prihodima, odnosno oni koji teže dobijaju kredite od banaka, jer nisu u mogućnosti da obezbijede zahtjevnu dokumentaciju i ispune strože uslove kreditiranja ili im je pak važnija brzina dobijanja novca, a ne koliko će ih to koštati.

Mikrokreditne organizacije koje su ostale bez dozvole


MKD Sinergija Banjaluka 2012.

MKF Mikrokredit Srbac 2013.

MKF Alfa-Plus Banjaluka 2013.

MKF Nova D Bijeljina 2014.

MKF Mikro-Kredit Ofis Šipovo 2015.

MKF Prvi kapital Bijeljina 2018.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.