Izvor: eKapija | Utorak, 04.09.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tešanjski Madi spreman za izvoz piletine u EU - Vlada ZDK obezbijedila dodatni broj veterinara

Ilustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com )
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić posjetili su u ponedjeljak (3. septembar 2018. godine) Mesnu industriju Madi Tešanj, najvećeg domaćeg i jednog od najperspektivnijih proizvođača piletine u jugoistočnoj Evropi.

Članovi Vlade ZDK, u pratnji načelnika Suada Huskića, obišli su novu farmu kod Tešnja kojom je Madi zaokružio proizvodni ciklus - od matičnih jata do gotovih proizvoda, te spreman dočekuje početak izvoza na tržište Evropske unije za što je već dobio odgovarajući certifikat. Izvoz u EU otpočet će u godini u kojoj su proizveli 14 miliona pilića, što je rekord za Madi, ali i za BiH, saopćeno je iz Press služba ZDK.

- Spremni smo i ambiciozno čekamo početak izvoza od kojeg će korist imati i Madi i kooperanti, a sa druge strane izvoz će donijeti veliku korist za ekonomiju BiH. To znači novo upošljavanje i nove kapacitete sa kojima ćemo zasigurno biti prepoznatljivi na području bivše Jugoslavije - kazao je Edin Jabandžić, izvršni direktor MI Madi Tešanj.

Mesna industrija Madi je u protekle tri godine investirala 20 mil KM u pogone i farmu. Upošljava oko 600 radnika i najmanje 600 u mreži kooperanata. Godinama izvozi svoje proizvode u zemlje CEFTA-e, a Hrvatska i Slovenija nova su ciljna tržišta Evropske unije.

Mjere Vlade ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona radi na unapređenju uslova za povećanje izvoza, a najnovija mjera je povećanje broja veterinara u nadležnoj inspekciji koji će biti podrška za izvoz u EU, a koji će biti angažovani putem konkursa koji je u toku.

- Zahvaljujući gigantima kao što je Madi, Zeničko-dobojski kanton je lider u proizvodnji pilećeg mesa u BiH i to nas čini jednim od jačih kantona u BiH. Učiniti ćemo sve da unaprijedimo proizvodnju i u drugim sferama kada je u pitanju Tešanj - kazao je premijer Galijašević.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.