Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 04.09.2018.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kooperanti spašavaju poslove - Dobojski Premier primoran da angažuje dodatne šivače kako bi ispoštovao ugovor sa Italijanima

Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com )
Nedovoljan broj radnika i opreme, te kratak rok isporuke robe, tjeraju dobojsku tekstilnu fabriku Premier da angažuje kooperante kako bi ispoštovala ugovor s kompanijom Sinergy Group iz Italije, vrijedan oko 300.000 evra, kako se ne bi dovela u situaciju da plaća penale.

- Prema ugovoru, moramo da proizvedemo 36.075 komada. To je veliki posao i velika cifra, tako da već sada imamo četiri kooperanta, i mi smo peti koji radimo taj posao zato što nam je rok isporuke dva mjeseca - kazala je Rankica Panić, direktor Premiera.

U proizvodnoj hali za mašinama radi sedamdesetak radnica koje šiju dijelove za uniforme, pantalone i kombinezone, a Italijani, po definiciji vladari mode, od nje ne odustaju ni kada su službena odijela u pitanju.

Modeli pantalona su, pričaju u Premieru, nešto uži nego kod naših uniformi, vodi se računa o svakom detalju, pa je čak pozicija na kojoj se nalazi dugme tačno određena i strogo se mjeri centimetrima prije šivenja.

- Dosta su zahtjevni. Njihovi modeli su izuzetno, neću da kažem teški, nego jednostavno su u skladu s modom, i oni dosta drže do kvaliteta, tako da ne može baš svaka fabrika to da radi - navela je Panić.

Damiano Fieta, predstavnik kompanije Sinergy Group iz italijanskog grada Trento, koja, osim s firmama u BiH, sarađuje i s fabrikama u Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji, kazao je da proizvode uniforme za potrebe italijanske policije, komunalne policije i tamošnjeg ministarstva finansija.

Za takve poslove je, kaže, potrebno ispuniti određene uslove, koje su u dobojskoj fabrici uspjeli ispoštovati i na taj način su sebi obezbijedili posao za Sinergy, koji redovno učestvuje na tenderima u Italiji.

(Foto: alexandre zveiger/shutterstock.com)
- Mi smo zadovoljni jer smatramo da smo našli veoma dobru firmu, mnogo profesionalnu. Počeli smo raditi sa zadovoljstvom i imamo namjeru raditi duže vrijeme, i iduće godine, i 2020. godine, jer imaju sve predispozicije. Radi se sa još dvije firme u Banjaluci, koje imaju veoma dobre rezultate. Zasad je to, a ubuduće imamo još u planu i druge firme - kazao je Fieta.

Da bi mogao udovoljiti zahtjevnim Italijanima, Premier će morati povećati broj zaposlenih.

- Oko 100 radnika može da se uposli ovdje da bismo uspjeli da završimo ovaj posao. Raspisaćemo konkurs da primamo još 40 radnika, ali treba nam još i skladištara, i radnika na presi, radnici za sječenje materijala, tražićemo negdje oko 50 radnika u narednom periodu - pojasnila je Rankica Panić.

Na tržištu se strogo vodi računa o rokovima, strani partneri, osim na kvalitetu, insistiraju i na utvrđenom datumu isporuke, a plaćanje penala, kažu u Premieru, nije najgore što ih može zadesiti ako ne ispoštuju ugovor.

- Problem je što se stavljate na listu koja baš nije poželjna za proizvođača, jer ta lista govori nekom drugom kupcu da nismo baš odgovorni u svom poslu, da nismo ispoštovali kvalitet i nismo ispoštovali rok. Tako da je veoma bitno da se ispoštuje kvalitet, jer se brzo čuje ako je roba nekvalitetna, da je teško dokazati nekim novim kupcima da to nije baš tako. Treba mnogo više truda i rada da biste se dokazali - istakla je Panić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.