Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 03.09.2018.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pad vrijednosti lire i stopiranje izvoza u Tursku uticali na profit Bimala - Brčanska kompanija se nada skorijoj stabilizaciji tržišta

Iz kompanije Bimal, koja je jedan od najvažnijih proizvođača u BiH, za BiznisInfo su pojasnili zbog čega je došlo do pada prihoda i profita u prvoj polovini 2018. godine.

Kako je objavljeno prije nekoliko dana, na taj rezultat je uticao pad vrijednosti turske lire. Iz Bimala je to potvrđeno, ali je rečeno da to nije jedini razlog.

- Veliki i brz pad vrijednosti turske lire definitivno jeste uticao da naše poslovanje u pogledu izvoza jestivog ulja u Tursku postane veoma otežano. Međutim, ovo je već godinama najvažnije izvozno tržište Bimala na kome smo uspostavili višegodišnje odlične partnerske odnose sa nizom značajnih firmi u sektoru prehrambene industrije i distribucije Turske - kazali su iz Bimala.

U situaciji kad je i njihovo poslovanje otežano dodaju da su procjenili da ipak moraju da održe kontinuitet i ostanu siguran i stabilan partner i u teškim tržišnim okolnostima u kojima su se naši poslovni partneri u Turskoj, kao i da podrže njihovo očekivanje da će se tržište jestivog ulja uskoro stabilizovati.

- Ovo je, naravno, uticalo na profitabilnost našeg sveukupnog poslovanja, ali još veći, negativni uticaj je imala nenajavljena administrativna uredba iz Turske koja je praktično zaustavila na duži period izvoz značajnih bosanskohercegovačkih roba na to tržište, među kojima je bilo i jestivo ulje.

Smatraju da je brza intervencija nadležnih institucija BiH pomogla da se ta greška donekle ispravi, ali to je ipak izazvalo velike materijalne štete koje se nisu mogle predvidjeti.

- Bimal je izvozno orijentisana kompanija sa kapacitetima proizvodnje koji prelaze potrebe lokalnog tržišta, te je izložena rizicima kretanja cijena i uslova poslovanja na svjetskom tržištu. Ulje je berzanska roba pa su usponi i padovi cijena, količina i isplativosti poslovanja na ovakvom otvorenom, svjetskom tržištu uobičajeni - rekli su iz Bimala za BiznisInfo.

Podsjetimo, u prvoj polovini 2018. poslovni prihodi Bimala su pali za oko 7 mil KM – na 98,2 mil KM sa 105,4 miliona u istom periodu lani. Dobit je iznosila svega 569.000 KM naspram više od 5 mil KM iz prvih šest mjeseci 2017, navedeno je u polugodišnjem finansijskom izvještaju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.