NavMenu

Danski Maersk testira tehnologiju vjetra kao pogonske snage za brodove

Izvor: seebiz.eu Nedjelja, 02.09.2018. 19:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nightman1965/shutterstock.com)Ilustracija
Danska kompanija Maersk planira testiranje korišćenja tehnologije vjetra kao pogonske snage za brodove. Ovaj potez se vremenski poklopio sa nepovoljnim uticajem viših cijena nafte na poslovanje prevoznika. Očekuje se da bi do 2020. godine troškovi goriva u tom sektoru mogli porasti za dodatnih 25%, odnosno nekih 24 mlrd USD.

Istovremeno, 2020. godine stupaju na snagu novi propisi koji će ograničiti udio sumpora u gorivima, prisiljavajući dio svjetske flote da se prebaci na skuplja goriva, poput brodskog plinskog ulja (MGO) i lož ulja s niskim emisijama štetnih plinova.

Zato su u Maersk Tankersu odlučili da testiraju vjetar kao pogonsku snagu za svoje brodove, instaliravši na tanker Maersk Pelican dva metalna valjka visoka 30 metara, koji funkcionišu kao mehanička rotirajuća jedra.

- Riječ je o pionirskom projektu u segmentu tankera koji prevoze derivate. Taj se sektor tehnološki razvijao decenijama, ali bi nam upotreba tehnologije bazirane na vjetru kao pogonskoj snazi mogla otvoriti nove mogućnosti - istakao je tehnički direktor danske kompanije Tommy Thomassen.

Probno putovanje Maersk Pelicana najavljeno je za 6. septembar, a destinacija će biti Roterdam. Ako test bude uspješan, Maersk Tankers, kojeg je danska prevoznička i logistička grupa Maersk prošle godine za 1,71 mlrd USD prodala vlasniku kontrolnog paketa dionica japanskom Mitsui & Cou, planira da instalira cilindre na polovinu svoje flote od 164 plovila.

U Maersk Tankeru nisu precizirali kakve uštede očekuju od tog poteza, navodeći tek da tankeri tog tipa u prosjeku troše 35 tona goriva dnevno.

Maersk Tankers pokrenuo je projekat u saradnji sa Norsepowerom, britanskim Institutom za energetiku (ETI) i holandskom kompanijom Shell Shipping & Maritime.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.