Izvor: Capital | Subota, 01.09.2018.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH ima oko 10.000 kućnih kriptorudara - U planu prva mjenjačnica u Banjaluci

(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Digitalne valute sve su prihvaćenije u svijetu, a polako uzimaju maha i u BiH. Jedno od mjesta gdje se kupci i prodavci ove valute mogu povezati nalazi se u okviru sarajevske firme Dr. Techno.

Denis Nurboja iz ove kompanije pojašnjava da oni nisu mjenjačnica, već da samo spajaju kupce i prodavce.

- Ono što trenutno, u nedostatku regulative, radimo je to da spajamo kupce i prodavce te oni međusobno razmjenjuju svoju digitalnu imovinu. Očekujemo da se u BiH do kraja septembra aktivira prva mjenjačnica koja će biti u Banjaluci - kaže Nurboja.

Prema njegovim riječima, kod nas je digitalne valute trenutno moguće kupiti jedino od njihovih vlasnika, direktnom razmjenom, te u BiH još nema mjesta gdje to možete uraditi kao, na primjer, u Sloveniji, gdje Bitcoin možete kupiti na svakoj Petrol benzinskoj stanici.

- Takođe, kod nas je jako popularna slovenačka berza kriptovaluta BITSTAMP.NET - dodaje Nurboja, prema čijim saznanjima u BiH je trenutno manja potražnja za kupovinom digitalnih valuta u odnosu na zemlje u regionu, ali najpopularnije su Bitcoin i Ethereum.

- Ono što se više traži je mogućnost "unovčavanja" istih, a zbog velike zajednice kriptorudara u BiH. Po slobodnoj procjeni, kod nas ima minimalno 5.000-10.000 kućnih rudara kriptovaluta koji stvaraju neku vrijednost, ali je ne mogu lako unovčiti - navodi on.

Kriptorudari u BiH mjesečno "u privatnoj režiji" izrudare po 100 dolara, ukupno na mjesečnom nivou to može doseći i milion KM u protivvrijednosti, dodaje Nurboja.

- No 80% tog iznosa odlazi na plaćanje struje i oko toga se zapravo vrti to čitavo tržište: da plate struju i da im ostane razlika koju onda moraju negdje da unovče. Najčešće se to unovčava vani na bankomatima u Hrvatskoj i Sloveniji. Nije to ni u zemljama regije skroz regulisano, ali je više regulisano u odnosu na BiH - ističe Nurboja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.