NavMenu

Struja skuplja i do 10 posto?

Izvor: Dnevni avaz Petak, 13.03.2009. 10:20
Komentari
Podeli

Generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Amer Jerlagić potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" da električna energija zasigurno neće poskupjeti do jula ove godine zbog odluke Vlade Federacije BiH da poveća cijene uglja za termoelektrane. Ova kompanija jučer je zvanično primila tu Vladinu odluku prema kojoj je cijena uglja porasla za oko sedam posto u prosjeku.

Za oko 11 posto poskupio je ugalj koji se eksploatira iz jamskog kopa, a za 4,4 posto ugalj iz površinskog kopa.

- Za pokretanje tarifnog postupka potrebno nam je najmanje 15 do 20 dana. S obzirom na ranija iskustva, FERK-u je potrebno najmanje još dva do tri mjeseca za provođenje tog postupka. To znači da korekcija cijena struje nema prije jula ili avgusta - rekao je Jerlagić.

On nije mogao otkriti koliko će struja poskupjeti, ali je istakao da poskupljenje "svakako neće biti drastično" te da se ne želi otežavati ionako težak položaj naših građana. Međutim, kako "Avaz" pouzdano saznaje, procjene energetskih stručnjaka u EPBiH govore da bi struja u prosjeku mogla poskupjeti za pet do deset posto.

Naime, EPBiH će zbog rasta cijena uglja morati potrošiti najmanje 25 miliona KM više za njegovu nabavku. Da bi taj trošak bio pokriven i raspoređen na potrošače te da EPBiH ne bi trpjela gubitke, procjenjuje se da bi električna energija morala poskupjeti najmanje za pet posto.

Istovremeno se EPBiH suočava i s padom cijena električne energije na svjetskom tržištu, što umanjuje prihode koje ova elektroprivreda ostvaruje izvozom struje. Prema našim saznanjima, EPBiH bi zbog ove činjenice tokom ove godine mogla imati prihode manje za 30 miliona KM! To bi se, također, trebalo značajno odraziti na cijenu struje. Ako građani budu morali pokriti i ovaj gubitak prihoda EPBiH, a izvjesno je da hoće, to znači da bi struja dodatno trebala poskupjeti, i to najmanje za još pet posto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.