NavMenu

Konačno uočeno šta "božja čestica" zapravo radi

Izvor: Novosti Petak, 31.08.2018. 08:27
Komentari
Podeli
CERN (Foto: Dominionart/ shutterstock.com)CERN
Šest godina nakon što je otkriven Higsov bozon, takozvana božja čestica, konačno je uočeno šta on zapravo radi veći dio svog vremena. Higsov bozon se, otkriveno je, raspada na fundamentalne čestice koje su poznate kao botom kvarkovi.

Veliko otkriće su u utorak (28. avgusta) u CERN-u predstavili ATLAS i CMS, dvije najveće međunarodne istraživačke grupe koje koriste CERN-ov akcelerator, Veliki hadronski sudarač (LHC).

Prema riječima dr Petra Adžića, predsjednika Komisije Republike Srbije za saradnju sa CERN-om, riječ je o epohalnom otkriću koje je još jedan važan korak u razumijevanju ponašanja ove čestice.

- Provjera pretpostavke da se "higs" raspada na dva botom kvarka je od ključnog značaja za modernu fiziku, jer rezultati mogu ili da sasvim uzdrmaju sadašnje teorije i ukažu na novu fiziku ili da potvrde standardni model, koji je zasnovan na ideji da Higsovo polje "daje" masu kvarkovima i drugim elementarnim česticama - podatak je iz saopštenja CERN.

Prema standardnom modelu fizike elementarnih čestica, čak 60% vremena Higsov bozon se raspada upravo na nekoliko botom kvarkova. Nakon toga je primijenjena izuzetno složena statistička analiza, da bi na kraju oba tima izmjerila brzinu raspada "higsa" sa velikim statističkim nivoom povjerenja (većim od "5 sigma"). Dobijeni rezultati su u saglasju sa predviđanjem standardnog modela.

Prema riječima Džoela Batlera, portparola CMS kolaboracije, izvrsne perfomanse akceleratora LHC uz moderne tehnike mašinskog učenja omogućile su postizanje ovog rezultata ranije nego što su to očekivali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.