Izvor: Tanjug | Srijeda, 29.08.2018.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS i Srbija potpisale memorandum o gradnji dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine - Procijenjena vrijednost 200 mil EUR

(Foto: lustra/shutterstock.com)
Republika Srpska i Srbija potpisale su danas na zajedničkoj sjednici dvije vlade u Trebinju Memorandum o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa izgradnju dvije hidrocentrale na gornjem toku Drine, investiciji procijenjenoj na oko 200 mil EUR.

Riječ je o hidrocentrali Foča i hidrocentrali Paunci, a ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kaže da će obje hidrocentrale biti snage između 90 i 95 megavata, te da predstoji komplentiranje dokumentacije i razgovori oko finansiranja.

- Jedna od tema koja je obilježila današnju sjednicu dvije vlade je i sporazum o saradnji u energetici, koji je izuzetno značajan za našu ukupnu saradnju - rekao je Antić novinarima.

Precizirano je, kaže, da taj projekat zajednički razvijaju Elektroprivreda Republike Srpske i EPS, a dogovor je da već u septembru počne kompletiranje dokumentacije za hidroelektranu Paunci za koju Antić navodi da je uglavnom završena.

- Kad je hidrocentrala Foča u pitanju ima još nekoliko koraka koje treba realizovati kako bi Elektroprivreda Republike Srpske u najkraćem roku podnijela zahtjev za dobijanje koncesije koja je osnov za dalji razvoj projekta. Mi se nadamo da to može ove godine da se realizuje - rekao je ministar Antić.

U međuvremenu, dodao je, EPS i Elektroprivreda Republike Srpske nastavljaju da rade na komplentiranju dokumentacije, kao i na formiranju zajedničkog preduzeća koje će razvijati taj projekat.

- Nastavićemo da razgovaramo i o projektima na srednjem i donjem toku Drine, ali krećemo sa prvim velikim zajedničkim energetskim projektima za koje mislim da su od izuzetnog značaja za energetsku situaciju i u Srpskoj i u Srbiji - naglasio je Antić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.