NavMenu

Domaći ručno pravljeni sosovi iz Tuzle uskoro u dm radnjama - Ljutko planira nabavku nove opreme i petostruko veću proizvodnju

Izvor: eKapija Srijeda, 29.08.2018. 14:58
Komentari
Podeli
Od onlajn prodaje preko društvenih mreža do ponude proizvoda u 70 prodavnica širom BiH, za manje od dvije godine, za mnoge domaće proizvođače djeluje kao nemoguća misija. Međutim, ono što je za druge možda nemoguće, za porodicu Ratajc postalo je realnost.

Rad i trud, te kvalitetne proizvode pod brendom Ljutko, prepoznale su Fondacija Mozaik i dm drogerie kroz čiju će se inicijativu Startajmo {Zajedno} za nove domaće proizvođače, sosovi porodice Ratajc naći na policama dm prodavnica u BiH.

- U konkurenciji od 44 prijavljena proizvođača, mi smo jedni od 12 izabranih. To je potvrda našeg truda, zalaganja ali i kvaliteta proizvoda. Trenutno radimo na pripremama i nadamo se da bi se naši sosovi mogli naći od oktobra u prodavnicama dm-a - ističe za eKapiju Dinko Ratajc.

Ratajc dodaje da je će ovo rezultirati značajnim povećanjem proizvodnje.

- Širenje je neminovno. Da bi se ispoštovao ugovor prema dm prodavnicama, same zalihe moraće biti barem petostruko veće. Do sada su nam kapaciteti kuvanja bili maksimalno 19 litara. Sada već gledamo opremu sa kojom bismo kapacitet povećali na 100 litara. Već radimo na jednom novom sosu kojeg bi ekskluzivno ponudili samo dm prodavnicama.

Kako kaže, osim povećanja kapaciteta, u planu je nabavka i punilice, jer je do sada sve rađeno ručno, što ih u potpunosti čini handcrafted proizvođačima.

Habanero bandit, Merak, Rahmetlija, Belaj ajvar...

Ponudu Ljutka čini 15 sosova - kuhani i fermentirani, zatim ajvar, ljuti senf, kikiriki i kikiriki puter. Od fermentiranih imaju tri TuZbasco sosa od jalapeno, fresno i cayenne paprike. Ponuda kuvanih sosova je mnogo veća.

- Imamo dimljene sosove poput Babuke, Chipotle Jalapeno, BanditAs-a, Meraka koji se ističe po svježini koju mu daje nana, bosiljak i med, te Žutka koji je prvobitno bio samo u "Paklenih 5" paketu, ali su kupci tražila posebno izdvajanje tog sosa u većoj ambalaži. Možemo slobodno reći da su naš dimljeni sos Babuka i Habanero bandit najprodavaniji. Sos koji je izazvao najviše pažnje je Rahmetlija.

Kako nam objašnjava Ratajc, prodaja je do sada bila preko Facebook stranice i drugih društvenih mreža. Dodaje da i pojedine radnje redovno uzimaju određene količine svih sosova da bi obogatili ponudu.

- Trenutno se naši proizvodi mogu naći u prodavnicama zdrave hrane u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Kada završimo sve pripreme za saradnju sa dm-om, potrudićemo se da se Ljutko nađe i u drugim gradovima.

Ukusi nane, bosiljka, meda...

Ono što Ljutka izdvaja na tržištu, ističe naš sagovornik, je to što u svakom sosu dominira neki od sastojaka koji ga čini izuzetno specifičnim.

- TuZbasco sosovi imaju dominaciju bijelog luka, Merak nane, bosiljka i meda. Ljutko za najhrabrije izdvaja Trinidad Moruga Scorpion, a samo oni najotporniji će uspjeti primijetiti i druge sastojke. Imamo Belaj ajvar od jalapeno paprika koji je definitivno najljući domaći ajvar koji ste probali. Njega radimo u maloj seriji, jednom godišnje. Rahmetlija je poseban sos koji smo radili za drugu godišnjicu Ljutka. Pravljen je u ručno rađenim kovčezima, limitiran na 100 komada, a u sebi je sadržavao fermentirani Scorpion, mrkvu, morsku sol... On je bio pun pogodak, a već imamo plan da ga za narednu godinu dodatno zaljutimo.


Ratajc kaže da sirovine nabavljaju od dva prijatelja - kooperanta, koji sade sjeme dobijeno od njih.

Cilj tržište regiona

Budući da realizacija PostPak ugovora koji je potpisan na Sajmu privrede u Mostaru u aprilu između regionalnih pošti, prije svega Srbije i Crne Gore, treba da omogući nesmetano slanje artikala i naplatu pouzećem, Ratajc u tome vidi šansu za slanje proizvoda u region.

- Naravno da tako fina i pozitivna vijest jos nije zaživjela, a kada će i hoće li uopšte ostaje da se vidi. Dok EU ima otvoreno trzište, mi moramo da se borimo na sasvim drugi način da bi došli do naših kupaca.

Dodaje da je BiH malo trzište za njihove ljute sosove na kojem već postoje određeni uvozni brendovi i fabrički proizvođači.

- Mi na drugačiji način pristupamo kupcima, nudimo domaće, ručno rađene sosove, pune različitih okusa, ljutine i to nosi svoju čar. Teško jeste i kada nekome kažemo da za dvije i po godine postojanja Ljutko FB stranica ima malo više od 4.000 lajkova, odgovore da je malo. Međutim, nama nije, jer su to probrani klijenti koji konstantno naručuju od nas i taj se broj stalno povećava.

Ljutko je, kao domaći obrt, registrovan na kućnoj adresi. Spora birokratija, ističe Ratajc, koči prelazak proizvodnje na novu adresu još od februara.

Slobodana Šubara


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.