Izvor: eKapija | Srijeda, 29.08.2018.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Savremena dijagnostika u liječenju melanoma - KCUS prvi u FBiH uvodi BRAF analizu

Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu prvi je u FBiH koji uvodi BRAF analizu. Riječ je o značajnom genetičkom testiranju mutacije u genu BRAF, koje se sprovodi na tumoru kod pacijenata oboljelih od melanoma, prije uvođenja imunološke terapije, prenosi Faktor.

Usluga će biti dostupna u OJ Klinička patologija, citologija i humana genetika KCUS, zahvaljujući nedavnoj nabavci Cobas aparata, čime će se znatno olakšati onkološkim bolesnicima.

Šefica OJ Klinička patologija, citologija i humana genetika, doc. dr Nurija Bilalović, kazala je da su molekularne analize ključne i neophodne u savremenom onkološkom tretmanu, kako bi pacijenti dobili terapiju koja će dati najbolje rezultate u liječenju.

- Testiranja koja ćemo raditi su skupa i iziskuju dodatna finansijska sredstva, zbog čega smo već tražili podršku resornog ministarstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Ovo testiranje pomaže onkolozima u odabiru ciljanog lijeka i strategije liječenja. Ciljani lijekovi za tretman onkoloških pacijenata su racionalno dizajnirane molekule koje su specifične za promjene koje se mogu naći u stanicama tumora. Očekujemo razumijevanje i podršku nadležnih institucija, jer se radi o najtežim onkološkim bolesnicima. Ovakva usluga do sada nije pružana u FBiH i njeno uvođenje u KCUS predstavlja ogroman iskorak u stručnom i praktičnom smislu u regiji – kazala je doc. dr Bilalović.

Istraživanja su pokazala da 40% do 60% pacijenata sa karcinomom kože imaju BRAF mutaciju. Kod mnogih pacijenata s melanomom razvijaju se metastaze, što znatno smanjuje preživljavanje, prenio je Faktor.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.