NavMenu

Banjalučki DEP-OT bilježi rast potraživanja - Dug komunalnih preduzeća premašio 2 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 28.08.2018. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Dug komunalnih preduzeća prema preduzeću DEP-OT Banjaluka, a po osnovu odlaganja otpada na deponiju kojom upravljaju, premašio je tokom 2017. godine 2 mil KM.

U odnosu na 2016. je narastao za gotovo 10%, tačnije za 151.665 KM, stoji u Informaciji o poslovanju ovog preduzeća.

Najveći dužnik je banjalučka Čistoća, koja duguje 581.492 KM i koja je za godinu dana svoj dug uvećala za 70.000 maraka. Ipak, u odnosu na 2015. znatno su ga smanjili.

- Količina deponovanog otpada je veća pa je i dug nešto veći. Inače nemamo probleme sa DEP-OT-om kad su dugovanja u pitanju. Treba imati u vidu i da smo preduzeće koje ima najveće fakture - kazao je za Nezavisne Aleksandar Bajić, direktor Čistoće.

Na drugom mjestu najvećih dužnika nalaze se Komunalac iz Laktaša i Gradska čistoća Gradiška, ali koji imaju trend smanjenja duga.

Procentualno, dug je najviše narastao kod Eko-euro tima iz Banjaluke, i to za 141,15% i iznosi 155.823 KM.

Sa druge strane, najmanje duguju Čistoća i zelenilo iz Kneževa, 6.035 KM, Komunalac iz Srpca 15.841 KM i Bobas iz Kotor Varoša sa dugom od 67.765 KM. Srbačko preduzeće je svoj dug u odnosu na 2016. smanjilo za 44,51% i tako bilo najuspješnije po ovom pitanju.

Komunalno preduzeće Park iz Prnjavora DEP-OT-u duguje 205.625 KM, a prema riječima direktora Živojina Novarlića, dug u ovoj godini nije rastao.

- U skladu sa dogovorom izmirujemo obaveze. Mi, nažalost, uglavnom dijelimo sudbinu kao i sva ostala komunalna preduzeća u BiH. Od 2005. naš cjenovnik je na snazi i nije nikako mijenjan. Pokušali smo nekoliko puta da povećamo cijene usluga, ali to nije prošlo, tako da se borimo s likvidnošću - kazao je on za Nezavisne.

Novo Grujić, direktor DEP-OT-a, kaže kako ovaj dug ni na koji način ne može ugroziti poslovanje preduzeća.

- Sve je to naplativo i ništa ne zastarijeva, a uglavnom se naplati u roku od šest mjeseci - rekao je Grujić.


Kaže kako je i osim domaćinskog poslovanja veliki problem zaduženost, ali i dodaje da se sve obaveze servisiraju na vrijeme. U posljednjih pet godina vraćeno je preko 3,5 mil KM kredita, a preostalo je još oko šest.

- Sve rate vraćamo i ne kasnimo nijedan dana, a cijena je najniža ne samo u Evropi, nego mislim i u svijetu. Mislim da je 28 KM po toni odloženog miješanog komunalnog otpada ispod svake cijene. U narednom periodu krećemo s projektom druge sanitarne kasete i tu ćemo tražiti povećanje cijene - kaže Grujić.

Inače, u Informaciji o poslovanju DEP-OT-a za 2017. godinu se navodi kako je ostvarena dobit od oko 750.000 KM.

Kao pozitivna kretanja u poslovanju se navode povećanje ukupne količine zbrinutog otpada, povećanje prihoda i smanjenje obaveza, a kao negativna povećanje nenaplaćenih potraživanja i porast nematerijalnih troškova. Ova informacija će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Banjaluka, a koja je zakazana za 5. septembar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.