NavMenu

RiTE Stanari najveći izvoznik struje u BiH - Na tržištu uskoro još jedan trgovac električnom energijom

Izvor: Glas Srpske Utorak, 28.08.2018. 08:35
Komentari
Podeli

(Foto: eft-stanari.net)
Najveći izvoznik struje u BiH u prvih šest mjeseci ove godine bio je EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH (DERK), ova kompanija je u pomenutom periodu na inostrana tržišta izvezla ukupno 975 gigavat-časova električne energije, što predstavlja više od 28% svih realizovanih prekograničnih transakcija.

Kako su naveli iz DERK-a, ukupan izvoz struje u prvoj polovini ove godine iznosio je 3.403 gigavat-časa, a njegova vrijednost bila je 276 mil KM.

Nakon RiTE Stanari, najveći izvoznik struje u BiH je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) sa 572 gigavat-časova, te GEN-I iz Sarajeva (514 GWh) i Alpik energija Sarajevo (316 GWh).

Ove četiri kompanije, od ukupno 15 elektroenergetskih subjekata koji su učestvovali u ovim poslovima, ostvarile su čak 69% izvoza.

Ukoliko ovaj trend bude nastavljen i u narednom periodu, izvoz struje u 2018. godini mogao bi premašiti prošlogodišnji, koji je iznosio 5.161 gigavat-čas, a čija je vrijednost iznosila oko 463 mil KM.

I tada je najveći izvoznik struje bila kompanija EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari, a slijedile su je Alpik energija, EFT Bileća i Elektroprivreda RS.

Interesantno je pomenuti da je ERS u prvih šest mjeseci ove godine izvezla više struje nego tokom cijele prošle godine.

Na listi DERK-a trenutno se nalaze 24 registrovana trgovca električnom energijom, a uskoro bi se ovom društvu mogao pridružiti još jedan "igrač". U pitanju je slovačka kompanija LE Trading, koja je nedavno podnijela zahtjev za izdavanje privremene licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine strujom.

Ovo akcionarsko društvo osnovano je 2013. godine, a nastalo je kao rezultat udruživanja kompanija New Energy Trading AG i Light Energy Group, italijanskog holdinga koji ima godišnji promet od 1,8 mlrd EUR.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.