Izvor: biznis.ba | Ponedjeljak, 27.08.2018.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka podržala projekat VE Bitovnja sa 1,1 mil EUR - Elektroprivreda BiH planira gradnju do 25 vjetroagregata kod Konjica

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i izvršni direktor za ekonomske poslove Muhamed Ražanica potpisali su danas, 27. avgusta, u Sarajevu s predstavnicima Njemačke razvojne banke (KfW) Constanze Kreiss i Matthias Schmidt Rosen ugovor o finansiranju u vrijednosti 1.100.000 eura za pripremu projekta Vjetroelektrana (VE) Bitovnja.

Njemačka razvojna banka odobrila je bespovratni novac koji je osigurala njemačka vlada pod okvirom "Njemačke razvojne saradnje sa BiH".

U okviru pripreme projekta bit će izvršena dodatna mjerenja vjetropotencijala mjernim stubom i Lidarom, izrada bankabilne izvodljivosti, geološko geotehnička istraživanja, procjena uticaja vjetroelektrane na okoliš i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti.

Predviđena je i izrada studije baznog stanja faune ptica i šišmiša, transportne, te studije priključenja vjetroelektrane na prijenosnu mrežu, kao i izrada elaborata i odgovarajuće projektne dokumentacije.

JP Elektroprivreda BiH planira izgradnju do 25 vjetroagregata ukupne instalisane snaga do uključivo 60 MW, ovisno o vrsti turbina.

Dosadašnje analize procjenjuju minimalnu godišnju proizvodnju 110 GWh električne energije.

Lokacija za Vjetroelektranu Bitovnja nalazi se na području sjevernog dijela općine Konjic, u blizini granice sa susjednom općinom Kreševo, udaljen oko 30 km zapadno od Sarajeva. Prostire se na planinskom grebenu sa visinom između 1.530 i 1.700 m iznad nivoa mora.

Vjetroelektrana Bitovnja jedan je od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiran u okviru Dugoročnog plana razvoja JP Elektroprivreda BiH.

Mjerenja provođena s ciljem utvrđivanja potencijala vjetroelektrane traju od 2010, a sva ispitivanja rađena su u skladu s najstrožijim standardima i preporukama korištenih u EU iz oblasti vjetroenergetike.

U okviru "Njemačke razvojne saradnje", KfW kreditom finansira i projekt Vjetroelektrane Podveležje s 15 vjetroagregata, koja će biti izgrađena 10 km istočno od Mostara, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.