Izvor: Indikator | Petak, 24.08.2018.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mlinari u RS najavili poskupljenje brašna - Cijena pšenice u regionu za mjesec dana porasla 20%

(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Zbog poskupljenja pšenice u regionu, u Srpskoj će već za petnaestak dana skočiti cijena brašna i to do 1,5 KM po vreći od 25 kilograma.

Mlinari poručuju da će, ako cijena pšenice i dalje bude išla gore, brašno u RS dodatno poskupjeti, a samim tim i pekarski proizvodi.

Podsjetimo, cijena pšenice u Srbiji već četvrtu sedmicu zaredom raste, pa je ova žitarica za nepun mjesec i po dana poskupjela za čak 21%.

U Udruženju mlinara Srpske kažu da su upoznati sa ovim podacima, zbog čega već prave kalkulaciju za novu cijenu brašna.

Predsjednik udruženja Zoran Kos naglašava za Srpskainfo da u naredne dvije sedmice cijena brašna ne bi trebalo da se mijenja, u prvom redu zbog starih zaliha. Međutim, kako ističe, već za 15 dana građani treba da budu spremni na novu cijenu, koja će po vreći brašna tipa 500 biti viša i do 1,5 KM.

– Tona pšenice je u pomenutom periodu u Srbiji poskupjela za oko 30 EUR, odnosno sa 140 na 170 EUR. U Mađarskoj tona kvalitetnije pšenice već košta oko 200, a one lošojeg kvaliteta oko 160 EUR. S obzirom na to u Srpskoj će uskoro poskupjeti brašno, nakon čega je za očekivati skok cijene pekarskih proizvoda – ističe Kos.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.