Izvor: eKapija | Petak, 24.08.2018.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka počinje izradu akcionog plana zelenog grada

Banjaluka
Banjaluka (Foto: Mikica Šubara)
Grad Banjaluka će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom akcionog plana zelenog grada što je postao standard u savremenim lokalnim zajednicama u Evropi, najavio je juče, 23. avgusta, gradonačelnik Igor Radojičić otvarajući ekološko-turistički festival Dani Vrbasa.

On je naveo da će izrada tog plana početi idućeg mjeseca i da će ovaj dokument podrazumjevati niz mjera i projekata koji se odnose na vodu, zaštitu voda, problem kanalizacije, te zaštitu vazduha i saobraćaj.

Govoreći o manifestaciji Dani Vrbasa, Radojičić je rekao da gradska administracija podržava ovakve programe i da će grad i u budućnosti podržati sve manifestacije posvećene zaštiti životne sredine, ekologiji i turizmu.

On je pozvao nevladine organizacije, udruženja građana i javne ustanove da pripreme kvalitetne projekte i da apliciraju za sredstva iz posebne linije gradskog budžeta za finansiranje turističkih programa i projekata.

Govoreći o aktivnostima na zaštiti vodotoka Vrbasa, Radojičić je kazao da je završena izrada plana zaštite od poplava, koji je rađen u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

– Ove godine počinjemo sa realizacijom prve faze ovog plana, a to je zona od granice Banjaluke i Laktaša do ušća Široke u Vrbas gdje će se raditi na vodozaštiti, s tim da je potrebno urediti cijelo područje koje se pokazalo kritičnim u katastrofalnim poplavama 2014. godine – kazao je Radojičić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.