Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.08.2018.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD pomaže energetsku obnovu domova u BiH sa 22 mil EUR - Kreditiranje građana kroz program GEFF trajaće do 2021.

Bosna i Hercegovina je jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u jugoistočnoj Evropi. Naime, u našoj zemlji se na energiju troši 20% BDP, što je tri puta više nego u SAD i EU. Prema analizama Sekretarijata Energetske zajednice, najveći broj građana u BiH živi u privatnim kućama, te je stoga neophodno provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru koji predstavlja i najveći potencijal za uštedu energije i novca.

U ukupnom energetskom miksu, stambeni sektor zauzima više od 60% potrošnje energije, posebno posljednjih 20 godina. Stambene zgrade u BiH su mahom zastarjele, sistemi grijanja i hlađenja dotrajali, te nije zastupljena izolacija na stambenim objektima.

Istraživanja pokazuju da je potencijal za energetsku efikasnost u BiH ogroman. Nedavno provedena studija pokazuje da se samo u stambenom sektoru može uštedjeti oko 45% energije koja se koristi za zagrijavanje stanova.

Kako bi se BiH što više približila evropskim standardima energetske efikasnosti u stambenom sektoru, EBRD je u sklopu GEFF programa obezbijedila ukupno 22 mil EUR kreditne linije za Unicredit banku Mostar, Unicredit banku Banjaluka, Sparkasse banku i MKF Partner. Banke i mikrokreditna organizacija taj novac koriste za dalje kreditiranje građana koji žele da investiraju u povećanje energetske efikasnosti svog doma.

- Implementacijom mjera energetske efikasnosti koje se mogu finasirati putem ove kreditne linije, kao što su npr. toplotna izolacija, kotlovi na pelet, energetski efikasni prozori i vrata, toplotne pumpe ili solarni paneli, domaćinstva mogu ostvariti uštede u potrošnji energije, ali i povećati komfor svog doma - ističu za eKapiju iz Ureda EBRD-a u BiH.

Imajući u vidu sve navedene činjenice, kao i to da ovaj program omogućuje bespovratni keš bonus do 35% od iznosa investicije koji je obezbijedila Evropska unija, iz EBRD-a poručuju da u nadolezećem periodu očekuju veće investicije u energetsku obnovu u stambenom sektoru.

- Sve tehnologije koje se kreditiraju ovom linijom su prethodno odobrene od GEFF tima i mogu se pronaći na Tehnološkom selektoru. Ovaj onlajn katalog je jednostavan za korištenje i redovno se ažurira kako bi uključio najnovije tehnologije i dobavljače širom zemlje.

(Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)
Monitoring realizacije investicija provodi GEFF tim kroz aplikaciju kojom se prati ušteda energije i smanjenje emisija CO2, te kroz kontinuiranu saradnju sa financijskim institucijama koje koriste ovu kreditnu liniju za finansiranje krajnjih korisnika.

- Verifikacijski proces podrazumijeva provjeru potrebne dokumentacije, a često uključuje i posjetu klijentima na licu mjesta od strane EBRD-GEFF inženjera, kako bi se osiguralo da je kupljena tehnologija instalirana.

Više od 800 kompanija na Tehnološkom selektoru

Kako ističu iz Ureda EBRD-a u BiH među trgovcima vlada veliko interesovanje, jer su prepoznali podršku koju im Tehnološki selektor pruža u promociji njihovih kvalitetnih, visoko energetskih proizvoda.

- Tehnološki selektor objedinjuje kupce, prodavače i finansijere "zelenih" proizvoda. Proizvođači registruju svoje zelene tehnologije na temelju minimalnih kriterija izvedbe, koji su verifikovani od strane EBRD-GEFF eksperata. Lokalni dobavljači mogu objaviti informacije o tehnologijama i proizvodima koje prodaju. Kompanije i kućanstva koja traže zelene tehnologije mogu ih jednostavno uporediti i saznati gdje da kupe.

Dodaju da se više od 800 kompanija, proizvođača i prodavača energetski efikasnih tehnologija uključilo u ovaj projekat.

- Osim trgovaca, i kompanije koje se bave pružanjem usluga izvođenja radova su prepoznale prednosti registracije proizvoda na Tehnološkom selektoru.

Program GEFF koji je u BiH započeo prije godinu dana, predviđeno je da traje do 2021. godine. Program sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Evropske unije, Ministarstva finansija Austrije i Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice (ECS).

T.B./S.Š.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE