Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 23.08.2018.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS i Srbija grade hidroelektrane Foča i Paunci - Vrijednost investicija oko 200 mil EUR

(Foto: Vedrana Džudža)
Republika Srbija i Republika Srpska planiraju da u gornjem toku rijeke Drine zajednički izgrade dvije hidroelektrane, Paunci i Foča.

Odluka o ovom projektu trebalo bi da bude donesena 29. avgusta, za kada je najavljena zajednička sjednica dvije vlade u Trebinju, poručeno je juče (22. avgusta 2018. godine) sa sjednice Mješovitog energetskog komiteta Republike Srpske i Srbije, održane u Malom Zvorniku.

- Procenjujemo da su to dva dobra projekta na dobrom hidropotencijalu koji j u obostranom interesu možemo zajednički realizovati i razvijati - kazao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

On je kazao kako su u pitanju hidroelektrane snage 95 megavata, a da bi vrijednost investicije iznosila 200 mil EUR.

- Definisali smo zajednički tim koji će raditi na ovom projektu, definisali smo korake koji su neophodni kako bi se projekat razvijao, a tvrdo smo dogovorili jedan intenzivan i dinamičan pristup razvoju tih projekata - kazao je Antić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je kako bi ovi energetski objekti bili građeni na partnerskim principima.

- Svaka investiciona aktivnost, svaki novi privredni objekat će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana, vrijednosti naše ekonomije, a mi ćemo kao društvena politička lica opravdati svoje uloge i povjerenje koje su nam građani dali da se borimo za interese i jedne i druge republike - kazao je Đokić.

On je kazao kako je na sjednici bilo riječi i o uređenju odnosa između dva gasna preduzeća, Gasprometa Pale i Srbijagasa, i izrazio nadu kako će otvorena pitanja u njihovoj saradnji uskoro biti riješena potpisivanjem ugovora.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.