Izvor: eKapija | Srijeda, 22.08.2018.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

LyondellBasell i Suez zajedno do "nove" plastike - Kružna ekonomija u Evropi dodaje gas

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Predstavnici Evropske federacije za upravljanje otpadom (The European Federation of Waste Management and Environmental Services - FEAD) zaključili su da Evropska industrija otpada mora da uloži 10 mlrd EUR u nove sisteme za reciklažu, kako bi strategija Evropske unije za plastiku funkcionisala, prenosi portal Sepen.

Strožijim ciljevima za reciklažu u EU, podizanje stope recikliranja plastike postalo je važno pitanje. Da bi pomogla u rješavanju ovog problema, kompanija LyondellBasell udružila se sa Suez-om kako bi zajednički razvili postrojenje za proizvodnju različitih recikliranih polimera koji se po kvalitetu ne razlikuju od nereciklirane nove plastike.

Kako se dalje prenosi, cilj je da se reciklira 35.000 tona u 2018. i 50.000 tona plastike godišnje do 2020. godine, gdje LyondellBasell plasira reciklat, a Suez je odgovoran za obezbijeđivanje sirovine za postrojenje.

- Partnerstvo sa Suez-om omogućava nam da doprinesemo cirkularnoj ekonomiji na način koji ranije nije bio moguć. Već nekoliko godina primjećujemo povećanu potražnju za reciklatom i ponovnom upotrebom plastike, posebno u Evropi. Naše partnerstvo sa Suez-om obezbijedilo nam je mogućnost za izgradnju jednog inovativnog sistema koji se može povećavati kako budu rasle potrebe za reckliranim materijalom u procesu približavanja kružnoj ekonomiji - objašnjava izvršni direktor kompanije LyondellBasell Bob Patel.

Izvršni direktor Suez-a Jean-Louis Chaussade dodaje da je reciklaža plastike ključno tržište za Suez, koja posluje sa devet namjenskih objekata u Evropi. Suez je 2017. godine preradio 400.000 tona plastičnog otpada i proizveo 150.000 tona novih plastičnih resursa. Kompanija je postavila cilj povećanje kapaciteta za preradu od 50% do ukupno 600.000 tona u 2020. godini, navodi se dalje u tekstu.

- Kružna ekonomija će se sve više razvijati u kritičan dio lanca vrijednosti plastike. Pomjerajući se naprjed, mi ćemo imati na umu da ekonomija poslovanja naših preduzeća mora biti uravnotežena sa ekološkom sviješću - kaže on.

Francuski gigant za usluge u životnoj sredini - Suez, kako se navodi u tekstu, potvrdio je da je tokom 2018. potpisao oko 20 ugovora sa prihodima koji premašuju milijardu evra. Suez svake godine prikupi i preradi više od 7 miliona tona otpada kao materijala i energije, te proizvodi više od 3 miliona MWh zelene energije i 1,8 miliona tona sekundarnih sirovina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.