NavMenu

Spajanje mosta Moračica u Crnoj Gori do aprila 2019.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.08.2018. 12:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luis Viegas/Shutterstock)Ilustracija
Gradnja raspona mosta Moračica u Crnoj Gori, najzahtjevnijeg objekta na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare (od Smokovca do Mateševa), biće završena do aprila 2019. godine, saopšteno je iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), glavnog izvođača radova.

Do sada je izliveno prvih desetak od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije, čija se gradnja izvodi u vazduhu, po segmentima.

Na svim stubovima mosta, njih pet, završen je prvi segment radova na rasponskoj konstrukciji. Most trenutno grade 152 kineska radnika. Njima je za jedan segment radova, koji podrazumijeva betoniranje od tri do 4,5 metra, armiranje i pomjeranje otplate, u prosjeku potrebno oko 14 dana.


Visina stubova Moračice je 160 metara. Most je projektovan za maksimalnu brzinu vjetra od 30 metara u sekundi (108 km na sat). On će, osim klasične pješačke ograde i elastične ograde za vozila, imati i ogradu za zaštitu od vjetra visine 3,8 metara.

Na trasi od Smokovca do Mateševa, dugoj 41 kilometar, osim Moračice, biće izgrađeno još 19 mostova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.