NavMenu

Teloptic i Bingo podižu Agrokomerc na noge

Izvor: Dnevni avaz Četvrtak, 05.03.2009. 15:39
Komentari
Podeli

Nedavna posjeta delegacije Federalne vlade velikokladuškom Agrokomercu daje prve dobre rezultate.

- Dobili smo strateške partnere u proizvodnom i prodajnom ciklusu, što je doprinijelo da se počnemo dizati iz pepela - kaže za "Dnevni avaz" generalni direktor Hamza Čarkadžić.

Prije mjesec sklopljeni su sporazumi sa Bingom iz Tuzle i Telopticom iz Sarajeva, što je na posao vratilo 20 radnika.

- Aranžman s Telopticom omogućio nam je da pokrenemo farmu koka nosilja, a sve što proizvedemo oni preuzimaju, dok Bingu sedmično isporučujemo tri šlepera keksa "tops" - kaže Čarkadžić.

No, važnije od ovih poslovnih aranžmana je to što će Teloptic do kraja godine zaposliti 400 radnika u živinarskoj farmi i otvoriti pogon mesne industrije koji nikada nije bio u funkciji. U taj projekt sarajevska firma investirat će 30 miliona maraka, što će omogućiti redovne plaće za 520 radnika.

- Radnici su već sada osigurani, Teloptic sedmično pojačava 50 peradarskih pogona sa 25.000 koka nosilja, kako bi na farmama do kraja godine bilo milion koka - kaže Čarkadžić.

Pokretanje pogona u Agrokomercu uvjetovano je i rješavanjem problema imovine firme u Hrvatskoj i Srbiji. Iako su nadležnima upućeni takvi zahtjevi, do sada taj problem nije riješen.

- Vraćanje imovine preduzeća definitivno bi osiguralo izlazak Agrokomerca iz dugogodišnje krize, iako smo trenutno, nakon "perioda mraka", zadovoljni aranžmanima sa našim partnerima - kaže Čarkadžić.

Menadžment Agrokomerca uskoro očekuje i sklapanje sporazuma s Akovom iz Visokog.

- I ta firma se želi uključiti u otkup jaja i uzgoj koka nosilja. Očekujem da uskoro počnemo saradnju i s njima. Imamo takve kapacitete da ćemo, kada oživimo mesnu industriju, u BiH biti najveći proizvođač - kaže Čarkadžić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.