NavMenu

Novi insekticidi na bazi sulfoksimina opasni po pčele kao i stari?

Izvor: Euractiv Subota, 18.08.2018. 10:38
Komentari
Podeli
Novi pesticidi napravljeni da zamijene neonikotinoide možda su isto tako opasni po pčele, upozoravaju istraživači.

Eksperimenti su pokazali da novi insekticidi na bazi sulfoksimina (sulfoximine) ugrožavaju reprodukciju bumbara i brzinu kojom kolonije rastu.

Kolonije pčela izložene malim dozama novog pesticida u laboratoriji dale su znatno manje radilica i upola manje mužjaka sposobnih za reprodukciju nakon što su premještene u polja, objavili su naučnici u časopisu Nature.

- Naši rezultati pokazuju da sulfoksaflor, jedan iz klase novih insekticida, može da djeluje negativno na reprodukciju kolonija - rekao je glavni autor studije Hari Siviter, istraživač sa Rojal Holovej univerziteta u Londonu.

Kao i neonikotinoidi, sulfoksaflor ne ubija pčele nego djeluje na njihov imuni sistem ili sposobnost za reprodukciju. Eksperiment je pokazao i da novi insekticid ne utiče na ponašanje u vezi ishrane i količinu polena prikupljenu po pčeli.

Studija je objavljena usred legalnih izazova i promjena nacionalnih politika prema neonikotinoidima, jednom od najčešće korišćenog insekticida u svijetu. U aprilu su članice EU zabranile upotrebu tri proizvoda na bazi neonikotinoida na otvorenim poljima a ograničile u pokrivenim staklenicima.

Njihov potez slijedila je Kanada koja je najavila postepeno povlačenje iz upotrebe dva pesticida koja se naveliko koriste na poljima kanole, kukuruza i soje. Neonikotinoidi se zasnivaju na hemijskoj strukturi nikotina i djeluju na nervni sistem insekata. Na sličan način djeluju i insekticidi na bazi sulfoksimina, iako su iz druge klase pesticida.


Za razliku od pesticida koji djeluju kontaktno, koji ostaju na površini lišća, neonikotinoide biljke apsorbuju u fazi sjemena i prenose ga na lišće, cvijet, korijen i stabljiku. Neonikotinoidi su se mnogo upotrebljavali u posljednjih 20 godina a napravljeni su radi kontrole insekta koji sisaju biljni sok, poput biljnih vaši i larvi koje se hrane korijenom. Nove studije pokazale su da neonikotinodi mogu da izazovu dezorijentisanost pčela (da ne mogu da nađu put do košnice) i smanjenje otpornosti na bolesti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.