NavMenu

Održan međunarodni skup o zloupotrebi bankarskih kartica - nove tehnologije za bolju zaštitu

Izvor: Oslobođenje Srijeda, 07.09.2005. 15:09
Komentari
Podeli
Koliko su građani BiH, korisnici različitih bankarskih kartica, zaštićeni od eventualnih kriminalnih aktivnosti, kopiranja podataka sa magnetne trake na kartici, PIN broja te izrade ilegalnih kartica i neovlaštenog otuđivanja novca? Ko je lider u primjeni visokih sigurnosnih standarda u kartičnom poslovanju u BiH?
U organizaciji BamCard-a u Sarajevu je održan međunarodni okrugli sto o temi Trendovi u EMV tehnologiji na kojem je problematizirana zloupotreba pri korištenju bankarskih kartica. Također je razmatrana primjena sofisticiranih tehnologija koje obezbjeđuju apsolutnu zaštitu vlasnicima kartica. Skupu su se obratili renomirani stručnjaci iz ove oblasti iz Bosne i Hercegovine, Turske, Švicarske, Njemačke i Slovenije.

Milioni podataka o korisnicima kartica svakoga trenutka su u opticaju. Sigurnosni aspekt i primjena sofisticiranih tehnologija zaštite od zloupotrebe su od posebnog značaja u kartičnom poslovanju. Međunarodne kartične kuće (Euro Card, Visa i Master Card) su, izradom EMV tehnologije, unaprijedile standarde zaštite za imaoce kartica na jedinstven način i postavile rokove za njihovu implementaciju bankarskom sektoru. Nažalost, provedba ove tehnologije u BiH je u povoju. Pionir u njenoj primjeni je UPI Banka koja je izdala prvu EMV Visa electron karticu još prošle godine a BamCard je bio prvi EMV certificirani Visa procesni centar u regionu zapadnog Balkana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.