Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 16.08.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od januara 2019. veće plate za prosvjetare i radnike u kulturi u RS

(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Platni koeficijenti za zaposlene u oblastima obrazovanja i kulture u RS od 1. januara naredne godine trebalo bi da budu izjednačeni sa koeficijentima drugih budžetskih korisnika u RS.

Rekao je ovo danas Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kulture u RS, na konferenciji za novinare održanoj u Domu sindikata RS i istakao da vjeruje da će biti ispoštovano ono što piše u dokumentima.

- Visokoobrazovani kadrovi u obrazovanju i kulturi, odnosno profesori, prema ranijem zakonu, imali su koeficijente od devet do deset, dok je početni koeficijent kod ostalih budžetskih korisnika 13. Njihove plate su u startu veće za 300 KM i samo tražimo da se ta nepravda ispravi već deset godina, te hoćemo da dođemo do poštene preraspodjele sredstava - rekao je Gnjatić.

On ističe da imaju potpisana dokumenta i uvjeravanja predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, ministara finansija i prosvjete Zorana Tegeltije i Daneta Maleševića, te da nema razloga da ne vjeruje u to.

- Vjerujem da će vlada ispoštovati ono što je napisano i potpisano te da će nakon 11 godina doći do ispunjavanja zahtjeva sindikata - kaže Gnjatić i dodaje da je došlo do umanjivanja naknada za minuli rad te traže da se to ispravi.

Gnjatić je pojasnio da će, prema odluci Vlade RS, za povećanje plata svim radnicima u RS biti povećane plate i za radnike u institucijama obrazovanja i kulture, te da će oni sa najnižim koeficijentima, odnosno platom od 400 KM imati povećanje za 50 KM, dok će oni koji su imali 500 KM imati povećanje za oko 45 KM, a svi ostali radnici u institucijama obrazovanja i kulture imaće plate veće za 30 KM.

- Onaj ko je imao koeficijent 10, sada ima 10,9, i većina očekuje platu od 1.090 KM, ali to je 1.030 KM - rekao je Gnjatić, te pojasnio da novi Zakon o platama za obrazovanje i kulturu propisuje određene koeficijente koji, kada se pomnože sa cijenom rada od 100 KM, ne daju tačnu platu i dodao da svi radnici moraju imati novi ugovor o radu.

Gnjatić kaže da će Sindikat kroz izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture u RS tražiti benefite za članove Sindikata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.