Izvor: eKapija | Srijeda, 15.08.2018.| 13:33

Nova prirodna oaza u gradu na Vrbasu - Banjaluka dobija arboretum u naselju Trapisti na 100 hektara

Ilustracija (Foto: Denise Lett/shutterstock.com )
Banjaluka narednih godina dobija arboretum u naselju Trapisti na površini od oko 100 hektara, koji će biti dostupan i za posjetioce. Uskoro počinju pripremni radovi, a riječ o projektu na kome će se raditi duži vremenski period i u fazama, rekao je za portal eKapija Velibor Stanić, direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka.

- U Gradskoj upravi je nedavno predstavljen plan izgradnje arboretuma, a u narednom periodu bi trebalo da počne uređenje terena, odnosno, uklanjanje otpada, određenih vrsta drveća, uređenje pristupnih puteva itd. Svakodnevno radimo na tome da se što prije krene u realizaciju, jer je veliki posao u pitanju, a to potvrđujemo time što su stručni ljudi i danas na terenu – rekao je Stanić.

Elaborat budućeg arboretuma na području šume u Trapistima izradili su profesori Šumarskog i Arhitektonsko-geodetsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci. Biće to jedinstvena pejzažna zbirka domaćih i stranih vrsta drvenastih biljaka.

Prema riječima Stanića, određene biljne vrste na tom području bi bile zadržane, upravo zbog njihovih vrijednosti, dok bi druge uvezli. ...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA


Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.