NavMenu

Nova prirodna oaza u gradu na Vrbasu - Banjaluka dobija arboretum u naselju Trapisti na 100 hektara

Izvor: eKapija Srijeda, 15.08.2018. 13:33
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Denise Lett/shutterstock.com)Ilustracija
Banjaluka narednih godina dobija arboretum u naselju Trapisti na površini od oko 100 hektara, koji će biti dostupan i za posjetioce. Uskoro počinju pripremni radovi, a riječ o projektu na kome će se raditi duži vremenski period i u fazama, rekao je za portal eKapija Velibor Stanić, direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka.

- U Gradskoj upravi je nedavno predstavljen plan izgradnje arboretuma, a u narednom periodu bi trebalo da počne uređenje terena, odnosno, uklanjanje otpada, određenih vrsta drveća, uređenje pristupnih puteva itd. Svakodnevno radimo na tome da se što prije krene u realizaciju, jer je veliki posao u pitanju, a to potvrđujemo time što su stručni ljudi i danas na terenu – rekao je Stanić.

Elaborat budućeg arboretuma na području šume u Trapistima izradili su profesori Šumarskog i Arhitektonsko-geodetsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci. Biće to jedinstvena pejzažna zbirka domaćih i stranih vrsta drvenastih biljaka.

Prema riječima Stanića, određene biljne vrste na tom području bi bile zadržane, upravo zbog njihovih vrijednosti, dok bi druge uvezli.

- U elaboratu se detaljno opisuje šta je potrebno napraviti u narednom periodu i koji nam koraci slijede. Najbitnije je, naravno, zadržati ono što je domaće i autohtono, a pojedine strane vrste ili sjemena bismo unosili u saradnji sa drugim arboretumima.

Zbirka drvenastih biljaka na otvorenom bi osim svoje naučno-obrazovne uloge, bila dostupna za građane Banjaluke i turiste.

Direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka navodi da su previđeni i manji ugostiteljski objekti.

- To ipak nije primarna funkcija arboretuma, ali svakako da bi bili određeni sadržaji za posjetioce, u skromnim kapacitetima - kaže Stanić.

Inače, plan Gradske uprave Banjaluka je da na području Trapista napravi sadržaje za odmor i rekreaciju. Tako naredne sedmice počinje izgradnja trim staze Trapisti – Kolonija u dužini od 1.100 metara.

- Riječ je o projektu koji već duže vrijeme zajednički razvijaju gradske vlasti i Šumsko gazdinstvo, u okviru strateških nastojanja da se područje Krčmarica i Trapista, kao jedinstven prirodni potencijal, pretvori u zonu za odmor i rekreaciju – navodi Stanić

Dodaje da postoje projekcije da se ta staza u budućnosti poveže sa Slatinom u opštini Laktaši.

V. Dž.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.