Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 15.08.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompaniji GIKIL prijeti zatvaranje - Neophodna ulaganja u novu opremu koja će spriječiti ekološke incidente

U Lukavcu je u utorak (14. avgust 2018. godine) održan sastanak predstavnika nadležnih institucija i menadžmenta kompanije Global ispat koksna industrija (GIKIL), kojoj prijeti zatvaranje ukoliko ne bude pronađen način za nova ulaganja u neophodnu opremu kojom bi bila pokazana odgovornost i spriječeni ekološki incidenti.

Na sastanku u sjedištu kompanije razgovarano je o ekološkoj katastrofi koju je GIKIL izazvao nepoštivanjem Zakona o zaštiti životne sredine Federacije BiH i mjera zaštite propisanih ekološkom dozvolom, a, uprkos brojnim problemima, fabrici je pružena nova mogućnost, od oko 14 dana, za nova ulaganja, prenose federalni mediji.

Ministar životne sredine i turizma FBiH Edita Đapo rekla je da nisu zadovoljeni uslovi za dobijanje ekološke dozvole i da sadašnja situacija ide u prilog zatvaranju Fabrike.

Đapo kaže da je svjesna da bi takav potez predstavljao udar na ekonomiju Tuzlanskog kantona i FBiH, ali i da pola miliona stanovnika užeg i šireg područja opštine Lukavac ne smiju biti taoci oko hiljadu zaposlenih u GIKIL-u.

- Njih inspektor može zatvoriti i danas. Prema Zakonu o zaštiti životne sredine, ekološka dozvola važi pet godina. Oni su uložili zahtjev za novu dozvolu, i to je samo jedan od dokumenata koji je potreban za rad. Problem koji još imamo sa GIKIL-om odnosi se na neprestano ispuštanje otrova i kiselina u Spreču, i u vezi sa tim će vjerovatno morati da budu i sankcionisane određene osobe. Time se sada bavi Tužilaštvo Tuzlanskog kantona - naglasila je Đapo.

Iz federalne inspekcije tvrde da GIKIL ne radi prema zakonu i da zbog toga mora snositi sankcije.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović istakao je da GIKIL danas radi bez odobrenja i da je jedan od najnedisciplinovanijih operatera i privrednih subjekata u FBiH.

- Vršili smo inspekcijske nadzore, nalagali smo upravne mjere, donosili rješenja o otklanjanju nedostataka i davali realne rokove da se poslovanje ovog privrednog društva uvede u zakonske okvire, ali svaka naša upravna mjera kao da nije ni bila izdata jer nije bilo odgovornosti - naglasio je Ajdinović.

Iz GIKIL-a poručuju da su spremni za nova ulaganja do kraja ove godine, te da su predali novi zahtjev za dobijanje ekološke dozvole.

- Nismo bili u mogućnosti da ispunimo u totalu obavezu investiranja, s obzirom na poslovne rezultate, a naša namjera je da nastavimo u smislu izvršenja obaveze. Imamo i odobrenje našeg Nadzornog odbora na iznos od 5,7 mil KM u šest mjeseci ove godine i nadamo se da ćemo dobiti dodatna odobrenja u narednom periodu. U saradnji sa svima kojih se ovo tiče nadamo se da ćemo uspostaviti odgovarajući plan koji će biti prihvatljiv ministarstvu i koji će obezbijediti kontinuirano poslovanje GIKIL-a - rekao je generalni direktor kompainje Debašiš Gangulu.

Načelnik Lukavca Edin Delić smatra da je zatvaranje fabrike posljednje rješenje, ali da na GIKIL mora biti izvršen pritisak da bi se kompanija revitalizovala i radila u skladu sa zakonom.

- GIKIL, ako želi da radi, mora korjenito promijeniti ponašanje, odnos prema svim obavezama, a država mora robusan sistem prisile implementirati na GIKIL, od kaznene politike prema pravnom subjektu do pojedinačne odgovornosti - rekao je Delić.

Akcident je zabilježan krajem maja, kada je došlo do izlivanja katrana u Spreču, a početkom avgusta je iz GIKIL-a u Spreču ponovo iscurio katran i amonijak.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.