Izvor: eKapija | Utorak, 14.08.2018.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH izdvojila milion maraka za obnovu Starog grada u Gradačcu - Slijedi priprema projekta

Ilustracija (Foto: Berezovskaya/shutterstock.com )
Vlada Federacije BiH izdvojila je ove godine milion maraka za projekt restauracije i obnove Starog grada u Gradačcu koji je na popisu nacionalnih spomenika BiH.

Općinska administracija je u proteklom periodu obavila niz razgovora s predstavnicima Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i predstavnicima Vlade FBiH.

- U ovom momentu neophodno je pristupiti izradi projektne dokumentacije, što će općina učiniti uz pomoć novca koji joj je dodijeljen, tako da očekujemo da u narednih petnaestak dana potpišemo ugovor s Vladom FBiH oko utroška tih sredstava - kazao je Edis Dervišagić, načelnik Općine Gradačac.

Dodao je da je ovo jedan vrlo složen projekt, čija će implementacija trajati nekoliko narednih godina.

- Procjene govore da bi izrada projektne dokumentacije mogla trajati oko godinu i koštala bi između 200.000 i 300.000 KM. Preostala sredstva bi bila iskorištena za prioritetne zahvate prema procjeni struke - ustvrdio je Dervišagić.

Projektna dokumentacija će pokazati šta se u kompleksu Starog grada u ovom momentu mora prioritetno uraditi.

- Ovim projektom nastojat ćemo zaštititi i urediti cijeli kompleks zidina i objekata unutar Starog grada. Osim toga, želimo urediti zelene površine i pješačke staze, te osmisliti različite kulturne i druge sadržaje koji će privući građane - naglasio je Dervišagić.

Dervišagić ističe da bi izrada sveobuhvatnog projekta otvorila mogućnost iznalaženja ili apliciranja za novac za obnovu Starog grada u Gradačcu iz drugih izvora ili fondova.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.