Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 03.03.2009.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sindikati u BiH strahuju od masovnih izmjena ugovora o radu

(Foto: b)

Radnicima šest do sedam građevinskih preduzeća u FBiH u zadnje vrijeme poslodavci su ugovore na neodređeno promijenili u ugovore na određeno ili na pola radnog vremena.

Ovo su potvrdili u Sindikatu građevinarstva BiH, a slična praksa desila se u nekoliko tekstilnih firmi. Sindikati grafičara i trgovine tek očekuju ovakve poteze, dok su iz nekoliko firmi metalske industrije, poput "Graewe Tadiva" iz Konjica i "Pobjede" iz Tešnja, već najavili skraćenje radnog vremena. Sindikalci napominju da pola radnog vremena znači i niže plate i strahuju da će to postati masovna pojava, a da će kriza biti samo izgovor za otkaze.

Šaban Kadirić, predsjednik Sindikata građevinarstva BiH, rekao je da poslodavci ove postupke opravdavaju svjetskom krizom.

"Ne bih govorio o kojim firmama je riječ, jer trenutno pregovaramo s tim poslodavcima. Po međunarodnoj konvenciji i po preporukama o radu, poslodavac može skratiti radno vrijeme trudnicama, invalidima rada i bolesnima, a kod nas se to radi sa zdravim radnicima", kazao je Kadirić.

Naglasio je da je Zakon o radu FBiH omogućio mijenjanje ugovora o radu, ali apeluje da se taj član briše iz zakona.

"Bojim se da se ne desi da radniku promijene ugovor na pola radnog vremena, a da ga angažuje na puno radno vrijeme. To bi bila prevara i države. Inspekcije to moraju kontrolisati", dodao je Kadirić.

Radnici konjičkog "Graewe Tadiva" pristali su na prijedlog poslodavca da na šest sedmica skrate radno vrijeme za 20 odsto.

"Problem je što nema dovoljno posla, jer radimo za auto-industriju. Da ne bismo došli u goru situaciju, predloženo je skraćenje radnog vremena. Radnici koji su bili zaposleni na određeno su otpušteni", rekao je Islam Ćosić, predsjednik Sindikata "Graewe Tadiva".

Ferdija Kojčić, predsjednica Sindikata tekstila BiH, rekla je da je radno vrijeme na 30 sati sedmično skraćeno u firmi "Saniteks" Velika Kladuša, dok neka preduzeća šalju radnike na čekanje.

"Bojim se da poslodavci recesiju ne iskoriste samo kao izgovor da otpuste ljude, jer imaju velike obaveze prema njima", dodaje ona.

U Sindikatu trgovine BiH kažu da nemaju ovakvih slučajeva, ali očekuju da će doći do skraćivanja radnog vremena zbog manjeg prometa, posebno u manjim mjestima. Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara BiH, smatra da će mart donijeti skraćenje radnog vremena pa i proglašenje radnika tehnološkim viškom. U Sindikatu šumarstva, pak, kažu da poslodavci samo naglas razmišljaju o pola radnog vremena, ali je prisutno davanje otkaza prijavljenim na određeno.

"Naša je grana bila na dnu tako da je kriza nije mogla više pogoditi, ali krizu mnogi zloupotrebljavaju. Uz to obrazloženje dato je šest otkaza u "Sisecam sodi" iz Lukavca", ističe predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH Kata Iveljić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.