NavMenu

Dva kupca spremna dati 46 mil KM za živinički Konjuh - Čeka se dozvola općine za cijepanje parcela

Izvor: Klix Ponedjeljak, 13.08.2018. 11:19
Komentari
Podeli

(Foto: Vedrana Džudža)
Dva potencijalna kupca imovine fabrike namještaja Konjuh iz Živinica već postoje, međutim, prodaja još nije realizirana, jer nisu stvoreni uslovi za rasparčavanje imovine ovog nekadašnjeg privrednog giganta.

To bi, kako Klix.ba saznaje, uskoro moglo uslijediti, nakon čega se očekuje da će biti stvoreni uslovi i za uvezivanje radnog staža radnicima koji čekaju na odlazak u penziju.

Cjelokupna imovina živiničkog Konjuha procijenjena je na 52 mil KM, ali dosad niko u sedam krugova prodaje nije ponudio ni približnu cifru za kupovinu fabrike sa svim pratećim objektima i zemljištem.

Trenutno postoje dva zainteresirana kupca. Jedan je ponudio blizu 16 mil KM za kupovinu zemljišta, dok je drugi spreman dati 30 mil KM za fabriku, međutim zbog nemogućnosti rasparčavanja imovine, prodaja još nije realizirana.

- Općina Živinice još uvijek nije omogućila rasparčavanje imovine na dva dijela, zbog čega Konjuh dosad nismo uspjeli prodati. Nadamo se da će se to desiti veoma brzo kako bi radnicima mogao biti uvezan radni staž, nakon čega bi oni koji su u prilici mogli otići u penziju - kazao je predsjednik Sindikata Konjuha iz Živinica Mevludin Trakić.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove već je izdala potvrdu kojom se dozvoljava cijepanje parcela, zbog čega bi, kako saznaje Klix, uskoro trebalo uslijediti sastanak u Općini Živinice.

- Sada je veoma bitno da se imovina proda kako bi radnici mogli otići u penziju, ali i kako bi dalje bilo omogućeno nastaviti proizvodnju, a kupac koji želi kupiti pogon Konjuha želi nastaviti naše proizvodne aktivnosti - dodao je Trakić.

U Konjuhu je stečajni postupak pokrenut u oktobru 2016. godine, na prijedlog Razvojne banke Federacije BiH, koja je od nekadašnjeg živiničkog giganta potraživala blizu 110.000 KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.