NavMenu

Alternativna ruta za Sjeverni tok 2 da se zaobiđu vode Danske

Izvor: Tanjug Subota, 11.08.2018. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija koja stoji iza planiranog gasovoda Sjeverni tok 2, koji će isporučivati ruski prirodni gas do Njemačke ispod Baltičkog mora, aplicirala je u petak, 10. avgusta, za dobijanje dozvole za alternativnu rutu kojom bi se zaobišle teritorijalne vode Danske.

Taj potez je uslijedio jer danski parlament odugovlači da donese odluku o izdavanju dozvole za taj projekat, prenosi agencija AP.

Kompanija koja upravlja gasovodom, i koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, saopštila je danas da će ruta kroz danske vode "ostati preferirana ruta", ali da je predstavljena nova jer je preporuka danskog ministarstva inostranih poslova "neriješena od januara".

Alternativna ruta bi i dalje prolazila kroz tzv. ekskluzivnu ekonomsku zonu Danske, ali za to nije potrebno odobrenje parlamenta već "zeleno svjetlo" danske Agencije za energetiku, koja je saopštila u petak da je primila zahtjev i da će ga uzeti u razmatranje.

Prema prvobitnom planu, kroz teritorijalne vode Danske je trebalo da prolazi oko 140 km Sjevernog toka 2, a umjesto toga sada se predlaže 175 km duga ruta.

Danski parlament je 2017. godine usvojio nacrt koji bi omogućio zemlji da blokira Sjeverni tok 2 iz bezbjednosnih razloga, a Danci su od EU tražili pomoć, nadajući se da bi rješenje mogli pronaći u okvirima Unije.

Druge zemlje u regionu, Švedska, Finska i Njemačka, izdale su ranije ove godine dozvole za Sjeverni tok 2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.