NavMenu

Podravka će graditi tvornicu u blizini Mostara - Na 1.300 hektara predviđeni zasadi voća i povrća

Izvor: Večernji list Petak, 10.08.2018. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: monticello/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatski prehrambeni gigant Podravka namjerava graditi tvornicu u blizini Mostara, izvijestio je Večernji list BiH u svom štampanom izdanju.

Podravka je nedavno pokrenula projekt saradnje s boračkom populacijom u Hrvatskoj, koji je prenesen i u BiH, sa planom da do 2022. godine organizuje otkup voća, povrća i žitarica isključivo od domaćih proizvođača.

Nova tvornica u BiH bi proizvodila suhi koncentrat rajčice za Podravkin pogon u Koprivnici i finalne proizvode od rajčice (pasirana, sjeckana i koncentrat) te sve vrste džemova od jabuke, smokve, šljive, marelice itd. Izvoz bi išao u sve zemlje regije, ali i europske zemlje te Rusiju.

Predstavnici Podravke su za Večernji list rekli kako bi uskoro trebala krenuti realizacija projekta, ali kako su podaci o lokaciji tvornice i brojni detalji vezani uz ovaj proces i dalje poslovna tajna.

- Dinamički plan je takav da je tvornicu moguće izgraditi i staviti u pogon do kraja travnja 2019. godine, tako da bi se već u svibnju iste godine počelo ukuhavati voće i povrće i pakirati proizvode. Početak radova trebao bi biti najkasnije u studenome ove godine. Ovih dana Podravkine stručne osobe završile su ispitivanje zemljišta u Hercegovini i potvrđeno je da i tlo i lokacija za tvornicu u potpunosti odgovaraju dostignutim standardima Podravke i namjeni projekta - istakli su iz Podravke.

Sa strane Podravke na čelu projekta je prof. dr Zdravko Matotan, direktor Razvoja poljoprivrede Podravke, a studiju o izvedivosti projekta radio je profesor Marko Ivanković. U projekt je uključen i direktor sektora za poljoprivredu Podravke Zdravko Dimač.


- Sada imamo više od 470 hektara zemljišta za rajčicu, 1.300 ha potencijalnih površina za razno voće i povrće i 2.500 tona već proizvedenog voća koje se može odmah prerađivati. Malo tko se ovome nadao i upravo to nas je ponukalo da proširimo projekt izvan prvotnih okvira - objasnili su iz Podravke.

Podravka će otkupljivati veći broj kultura voća i povrća koje može uspijevati na ovome području. Od povrća su prioritet industrijska rajčica, paprika, krastavac, feferon ljuti i slatki, grah, pšenica, mrkva, peršin i celer. Kada se govori o voću, najveći zahtjevi će biti za jabukama, marelicama, šljivama, malinama, višnjama, jagodama, smokvama, šumskim voćem i dunjama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.