NavMenu

Kako da radnici ne odu u inostranstvo - Građevinske firme većom platom mame neimare

Izvor: Nezavisne novine Petak, 10.08.2018. 10:13
Komentari
Podeli
(Foto: By serato / shutterstock.com)
Građevinci u Republici Srpskoj, kako stvari stoje, imaju pune ruke posla, a građevinske firme za veće poslove potrebno je rezervisati najmanje mjesec dana ranije.

Prema riječima stručnjaka u toj oblasti, mnoga građevinska preduzeća imaju problem s odlivom kvalifikovane radne snage, dok se druga protiv ovog problema bori povećanjem primanja za radnike.

- Borba protiv odliva radne snage je povećanje plata. Mi smo svojim radnicima povećali primanja i samim tim nemamo problema s odlivom radnika - rekao je Marko Knežević, vlasnik preduzeća Knežević Entering iz Trna, kod Laktaša.

Prema njegovim riječima, činjenica je da preduzeća imaju problema s odlivom radne snage, ali postoje, kako kaže, firme koje drže do sebe i do radnika, pa povećavaju cijenu rada i radnicima daju pristojna primanja.

- Preduzeća se za veće građevinske radove moraju rezervisati poprilično unaprijed. Kada je u pitanju konkretno naša firma, za neke veće poslove ugovaranje se vrši bar mjesec unaprijed, zbog materijala i svega ostalog, a kada su u pitanju neki manji, individualni radovi, uvijek možemo odgovoriti u roku od sedam dana - istakao je Knežević.

Radislav Babić, direktor, osnivač i vlasnik banjalučkog preduzeća Hidro-kop, takođe je potvrdio da građevinska preduzeća u RS imaju pune ruke posla.

- U najkraćim crtama rečeno, jeste prisutan odliv kvalifikovane radne snage, a i tačno je da građevinci imaju mnogo posla - pojasnio je Babić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, kazao je da je činjenica da je u RS aktuelan veliki broj infrastrukturnih projekata, te da su građevinska preduzeća prezauzeta u ovom periodu.

- U zavisnosti od vrste radova, cijene i vrijednosti poslova privredna društva određuju listu prioriteta i za koji posao će se u datom momentu odlučiti - istakao je Petrović.

Naglasio je da je dodatni problem i činjenica da je sve manji broj kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima, a, kako kaže, sve je manje i mladih koje ova vrsta posla zanima da bi mogli preuzeti znanje od starijih iskusnih radnika, koji su pred zalaskom karijere.

(Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky)
- Domaća preduzeća imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti, iako u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja zarada radnicima - upozorava Petrović.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u drugom tromjesečju 2018. godine, veći je za 14,5% u odnosu na isti period 2017. godine.

- I u odnosu na prosječan broj izdatih građevisnkih dozvola u 2017. godini veći je za 13,6% - saopšteno je u Zavodu.

Kako navode, broj predviđenih stanova za gradnju u drugom tromjesečju 2018. u odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine veći je za 31%, a kako ističu, i u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2017. veći je za 6,1%.

Prema podacima zavoda, prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2018. u odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine viša je za 12,7%, a viša je, kako navode, i u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2017. i to za 5,4%.

Poređenje drugog tromjesečja 2018. i 2017. godine

- 14,5% više izdatih građevinskih dozvola za gradnju
- 31% više predviđenih stanova za gradnju
- 12,7% veća prosječna cijena prodatih novih stanova


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.