Izvor: Glas Srpske | Petak, 10.08.2018.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodnja struje kao dodatna djelatnost sve prisutnija u svijetu - U RS samo pojedine kompanije imaju instalirane solarne panele

(Foto: Shutterstock)
Rafinerija ulja Modriča, fabrika obuće Sportek iz Kotor Varoša, Fratelo iz Banjaluke i mesna industrija Trivas iz Prnjavora, rijetka su preduzeća iz Republike Srpske koja su odlučila da se pored osnovne bave i nekom dopunskom djelatnošću, u ovom slučaju proizvodnjom i prodajom električne energije.

Prema riječima Nemanje Vasića, vlasnika MI Trivas, preduzeća koje se bavi proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina, u krugu njegove fabrike instalisana je mala solarna elektrana koja godišnje proizvode oko 65.000 kilovat-časova električne energije.

- Krov na fabrici je ravan i odlučio sam da postavim solarne panele. Uloženi novac trebalo bi da se brzo vrati, pogotovo ako se ima u vidu da vlasti u Republici Srpskoj posljednjih godina stimulišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - istakao je Vasić.

Ovaj preduzetnik uvjeren je kako svaku poslovnu priliku treba iskoristiti, a kao primjer naveo je i pojedine svjetske kompanije koje se sve češće odlučuju da se bave nekim dopunskim djelatnostima, a koje nemaju gotovo nikakve veze sa osnovnom proizvodnjom.

Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT saglasan je sa Vasićem, ističući kako bi i ostale firme trebalo ovako da razmišljaju, jer se na taj način pravi disperzija rizika poslovanja.

- Ovaj trend je već prisutan širom svijeta, ali su se i pojedina preduzeća iz Srpske odlučila na ovaj korak. Pomenuta firma sigurno predstavlja pozitivan primjer, pogotovo jer se odlučila da se bavi proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije. Investicija se relativno brzo vraća, a kada se ova postrojenja naprave gotovo da i nema nekih troškova - naglasio je Duduković.

Iz Rafinerije 116.000 kilovat-časova godišnje

Rafinerija ulja iz Modriče na krovovima svojih postrojenja ima postavljene solarne panele koji godišnje proizvedu 116.000 kilovat-časova električne energije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.