Izvor: Capital | Petak, 10.08.2018.| 12:04

Comsar energy traži produženje koncesije za TE Ugljevik 3

Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Kompanija Comsar energy, u vlasništvu ruskog milijardera Rašida Serdarova, zatražila je od Vlade Republike Srpske da se koncesija koju su dobili za izgradnju i korišćenje termoelektrane Ugljevik 3 produži za dodatnih 15 godina, inače će odustati od investicije, saznaje portal Capital.

- Zahtjev je upućen prije tri nedjelje u vladu i traženo je da se koncesija produži sa 30 na 45 godina, jer je na 30 godina investicija neisplativa zbog niske cijene električne energije. Očekuje se da će im RS izaći u susret - rekao je izvor Capitala blizak toj ruskoj kompaniji.

Takođe, Rusi planiraju da TE Ugljevik 3 bude manje snage nego što je prvobitno planirano.

- Neće biti 600 već 350 megavata. Riječ je o super critical tehnologiji, visoko efektivnom sistemu evropskih standarda, ali mora se produžiti koncesija - izričiti su Rusi.

Novi zahtjev Comsara, kako je potvrđeno ovom portalu, još nije razmatran i postoji cijela studija izvodljivosti i opravdanosti koja je poslata vladi uz zahtjev za produženje koncesije.

Comsar energy je takođe, mnogo ranije, uputio vladi i zahtjev za produženje koncesije za hidroelektranu Mrsovo, i to sa 30 na 50 godina, o čemu vlada još nije odlučila.

U kompaniji Comsar su rekli Capitalu da ne mogu komentarisati informaciju o produženju koncesije i uputili ih da dostave pisani zahtjev na koji će odgovoriti iduće sedmice.

Predstavnik firme Comsar energy RS Siniša Majstorović ranije je u odgovorima za ovaj portal tvrdio da problema nema i da je gradnja počela samim tim što su počeli pripremni radovi.

Prema ranijim zvaničnim najavama predstavnika kompanije Comsar energy, izgradnja TE Ugljevik 3 trebalo je da počne prije pet godina i da bude završena do kraja 2016. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.