Izvor: Tanjug | Petak, 10.08.2018.| 08:44

Glavni turski uvoznik mesa planira da dopremi 16.000 tona govedine iz Srbije

(Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
ETCII halal meso iz Turske, koji je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona goveđeg mesa, a sledeće godine 10.000 tona, izjavio je Tanjugu predstavnik kompanije Dželal Naz.

U pitanju je kompanija koja je iz fabrike Srem Šid već izvezla 1.000 tona goveđeg mesa, a Naz kaže da su veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji i da planiraju sledeće godine da uvezu još 10.000 tona mesa.

Predsjednik Aleksandar Vučić posjetio je fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primjer uspješne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za dobro tržište.

Fabrika je iz stečaja privatizovana 25. aprila ove godine, a kupio je konzorcijum firmi Agropapuk iz Kukujevaca i Industrije mesa Đurđević iz Pećinaca.

Naz za Tanjug ističe da sa šidskom fabrikom imaju intenzivne kontaktne u posljednjih četiri i po mjeseca i da su u posljednja dva mjeseca uspjeli da dogovore odgovarajući standard mesa namijenjenog turskom tržištu.

- Sada radimo besprijekorno i prezadovoljni smo kvalitetom mesa koje je izvezeno iz Srbije. Iz Srem Šida smo izvezli oko 1.000 tona mesa i planirano da nastavimo saradnju i u narednim godinama - dodao je Naz.

- Do kraja ove godine će biti uvezeno 5.000 ili 6.000 tona iz cijele Srbije, a za sljedeću godinu planiramo da uvezemo 10.000 tona.

Vlasnik Industrije mesa Đurđević, Milenko Đurđević, kaže da je trenutno tursko tržište glavno za izvoz mesa.

- Najbolji i najveći kupac nam je Turska. Odavde iz Srem Šida sviježe meso može za 15 sati da ode do Istanbula. Samo za dva mjeseca smo krenuli sa izvozom koji ranije nije mogao ni da se sanja, dok sada odavde ide za Tursku oko 100 bikova dnevno - rekao je Đurđević.

Kaže da je do sada u fabriku Srem Šid uloženo više od tri milona evra, a da je planirano ukupno 3,5 miliona evra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.