Izvor: Indikator | Petak, 10.08.2018.| 08:30

Trgovački lanci u Sloveniji odriču se ponude jaja iz kaveznog uzgoja

(Foto: CHAIWATPHOTOS/shutterstock.com)
Kampanja za povlačenje jaja iz baterijskog (kaveznog) uzgoja sa polica trgovina u Sloveniji daje rezultate.

Na povlačenje jaja iz baterijskog uzgoja obavezali su se trgovački lanci E.Leclerc i Eurospin, izvijestio je RTV Slovenije.

Inicijatori ove akcije su prikupili 13.496 potpisa od kraja marta do sredine aprila, pozivajući trgovce da se obavezuju da će ukinuti nabavku jaja iz baterijskog uzgoja. Peticija je upućena upravi maloprodajnih lanaca Mercator, Spar Slovenija, Engrotuš, Jagros, Eurospin eko i Rudnidis, koji upravlja centrima E.Leclerc.

- U nešto više od tri mjeseca, napokon smo sabrali sve odgovore i s oduševljenjem objavljujemo da su se na (postepeno) uklanjanje jaja iz baterijskog uzgoja iz svoje ponude obavezali maloprodajni lannci E.Leclerc i Eurospin - saopćili su inicijatori.

Eurospin će obavezu ispuniti do kraja avgusta ove godine, a E.Leclerc će do 2020. napustiti prodaju jaja kokoši iz kaveznog uzgoja, koje prodaje pod svojom robnom markom, a za cijeli odjel jaja obavezao se do 2025. godine.

Odbijajuće su na peticiju odgovorili maloprodajni lanci Mercator i Spar, dok se maloprodajni lanci Tuš i Jager na poziv nisu odzvali.

- Kupac među našim širokim asortimanom jaja sam odlučuje koja će izabrati - napisali su u Sparu.

U Mercatoru su spremni na raspravu "u stručnim i nadzornim krugovima, naravno, uz učešće svih zainteresovanih strana, odnosno nevladinih organizacija i kupaca".

Još lani su se jaja iz baterijskog uzgoja odrekli u Hoferu i Lidlu.

Pri baterijskom uzgoju, 13 kokoši smješteno je na jednom kvadratnom metru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.