NavMenu

Mreža za zasjenjivanje čuva biljke od ožegotina, a plastenike od pregrijavanja

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.08.2018. 15:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)Ilustracija
Početak avgusta donio je i visoke temperature, zapravo uobičajene za ovo doba godine. Jaki sunčevi zraci i visoke temperature lako mogu da unište sav uložen trud, bilo da se radi o povrću, voću ili cvijeću. Naime, pri temperaturama višim od 32°C na lišću i plodovima, ako su sve vrijeme na direktnom sunčevom svjetlu, nastaju ožegotine. Takve mrlje umanjuju kvalitet ploda, ali i stvaraju uslove za bolesti i štetočine, piše Agroklub.

Takođe, iznad 32°C rast biljaka se usporava, a zasjenjivanjem se temperatura može spustiti i za 12°C.

Mreže za zasjenjivanje u ovom slučaju su odlična pomoć koja će, zavisno od kulture koju želimo da zaštitimo, dati dovoljno sjenke, ali i vazduha, kako bi biljke nesmetano rasle.

Uz pomoć mreže bilje će duže i kvalitetnije cvjetati, period plodonošenja će biti duži, palež na plodovima i biljkama će biti izbegnut, podstiče se grananje biljke, smanjićete potrošnju vode za zalijevanje, a i plodovi će zadržati više vitamina.

Različite gustoće za različite potrebe biljaka

Na tržištu postoje mreže različitih gustoća tkanja koje pružaju sjenu od 30% do 80%. Mreže koje pružaju sjenu od 30% prikladne su za zasjenjivanje povrća poput paradajza, paprike, krastavaca, tikvica, jer ovo povrće zapravo voli sunce i toplinu. Ova je gustoća dobra i za začinsko bilje, kao i za većinu cvijeća koje se kod nas uzgaja.

Za kulture koje vole hladniju klimu, kao što su spanać, brokoli i zelena salata, ali i ukrasno bilje koje voli niže temperature, koristite mreže koje pružaju sjenu od 50% do 60%, pa čak i do 80%. Njima se takođe mogu zasjeniti i plastenici.


Boja mreže na tržištu je većinom zelene boje, no jednak efekat ima i ona drugih boja, kao što je bijela, crna, žuta, plava ili siva, navodi Agroklub.

Ostavite prostor za strujanje vazduha

Kod postavljanja mreže pripazite da ostavite 1 do 1,5 m, čak i više prostora iznad biljke, kako bi vazduh mogao neometano da struji. Takođe, uzmite u obzir kretanje sunca, pa onda biljke na rubnim dijelovima gredica zaštitite i sa strane. Na tim mjestima mrežu postavite ukoso, na oko 45 stepeni.

Osim mreže, povrće i cvijeće se može zasjeniti i biljem poput suncokreta ili kukuruza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.