Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 09.08.2018.| 11:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz sporo pobjeđuje uvoz u RS - Trend rasta pokrivenosti nije dovoljan

(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 73%, dok je u istom periodu 2017. godine iznosila 70%, saopšteno je u Republičkom zavodu za statistiku RS.

Prema mišljenju stručnjaka, trend rasta pokrivenosti je svakako pozitivan, ali bi trebalo da bude u većem procentu, te je još nedovoljan.

- Ta pokrivenost u nekom prethodnom periodu ima pozitivan trend, međutim to je nešto što bi trebalo da bude u većem procentu, jer bi to onda značilo da naša privreda jača i sve više izvozi - rekao je Predrag Duduković, ekonomski analitičar i član SWOT-a.

Istakao je da je tržište RS vrlo malo i sa skromnim mogućnostima, tako da veći izvoz, kako kaže, znači da se više proizvodi i više prodaje na inostranom tržištu, gdje su jača, značajnija i veća tržišta, što onda dalje otvara mogućnost za razvoj privrede.

- Pitanje je u kojoj mjeri su ti statistički pokazatelji dobri, jer se tu ne posmatraju podaci o trgovini između FBiH i RS, a znamo da su mnoga preduzeća, čak i inostrana registrovana u Federaciji, te da se onda roba uvozi u FBiH i prebacuje u RS - pojasnio je Duduković i dodaje da bi, da je uvršten taj pokazatelj, slika bila mnogo lošija.

Naglasio je da postoji pozitivan trend u pokrivenosti uvoza izvozom, ali da je on nedovoljan da bi se u značajnijem obimu povećao razvoj preduzeća u RS.

Stevo Pucar, ekonomski analitičar, rekao je da je spoljnotrgovinski bilans RS problematičan, ali da je dobro to što pokrivenost uvoza izvozom raste.

- Naš izvoz je i dalje relativno mali u nekom apsolutnom iznosu. Mislim da je za razvoj ključno povećanje tog izvoznog dijela, odnosno izvoznog potencijala naših firmi - istakao je Pucar i dodao da je jako značajno što privreda, iako mala, napreduje.

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Ocijenio je da bi u ovom trenutku najvažnije bilo da se izvozni potencijal privrede u RS povećava jer je on, kako kaže, još mali, te bi, ističe, trebalo raditi kako bi se povećao životni standard građana RS.

Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore RS, istakao je da pokrivenost uvoza izvozom u RS ima stalni trend rasta.

- Taj trend rasta uopšte nije mali. Riječ je o veoma visokom stepenu pokrivenosti uvoza izvozom - rekao je Vidić i dodao da rezultate treba posmatrati kontinuirano kako bi se došlo do pravih pokazatelja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, obim robne razmjene RS sa inostranstvom u prošloj godini iznosio je 8.375.174.000 KM, od čega se, kako navode, na izvoz odnosilo 3.476.093.000 КМ, a na uvoz 4.899.081.000 КМ. U prvih šest mjeseci ove godine, kako je ranije saopšteno, ostvaren je izvoz u vrijednosti od 1,825 mlrd KM, što je, kako su naveli, za 11,7% više u odnosu na isti period lani.

- Uvoz je u istom periodu iznosio 2,508 mlrd KM, što je za 7,3% više u odnosu na isti period prošle godine - saopšteno je ranije iz zavoda.

U prvih šest mjeseci najviše se izvozilo u Italiju, i to u vrijednosti od 280 mil KM, odnosno 15,3%, te u Hrvatsku 236 miliona, odnosno 13% od ukupno ostvarenog izvoza. U istom periodu najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 415 mil KM, odnosno 16,5%, i iz Rusije 338 miliona, odnosno 13,5% od ukupno ostvarenog uvoza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.