NavMenu

Obračun plata u RS izazvao pometnju među poslodavcima - Traži se rješenje za komplikovane procedure

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 09.08.2018. 11:15
Komentari
Podeli

(Foto: wutzkohphoto/shutterstock.com)
Izmjene Zakona o radu i Zakon o porezu na dohodak, koje su omogućile novi način ugovaranja plata, prema kojem bi svaki radnik u Republici Srpskoj trebalo da ima za 30 maraka veća primanja izazvale su pravu zbrku među poslodavcima zbog, kako su istakli, komplikovane procedure.

Nije im ništa jasnije ni nakon održanog sastanka u Privrednoj komori RS, a na kojem su, pored poslodavaca, prisustvovali i predstavnici Poreske uprave i Ministarstva finansija RS.

Ističu da će u narednim danima sa predstavnicima zakonodavne vlasti pokušati da pronađu rješenje koje bi što više pojednostavilo ovaj proces.

- Postoji dobra volja da se nešto uradi i to je pozitivno. Ali, prema novim izmjenama postojećeg Zakona o radu, moraćemo raditi na dva procesa istovremeno. Kao prvo, moraćemo raditi novi obračun plata, a onda i obezbijediti da novac dobijen novim načinom oporezivanja plata bude isplaćen radnicima, odnosno da im povećamo plate za 30 maraka. Pored toga, sa radnicima ćemo morati sklapati i nove ugovore o radu, ali i odjavljivati ih i ponovo prijavljivati. Sve ovo je suviše komplikovano - istakao je za Glas Srpske Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je dodao da bi zbog komplikovanosti trebalo promijeniti i postupak u kojem poslodavci moraju dokazati da je novac, dobijen novim načinom oporezivanja, uistinu i iskorišćen za povećanje plata radnika u RS.

- Naše knjigovođe se hvataju za glavu. Meni je teško da sve ovo objasnim, a ljudima koji se ne bave ovom problematikom vjerovatno je još teže da sve ovo shvate - poručio je Trivić.

Da postoje nedoumice meću poslodavcima potvrdila je i Dragica Ristić, direktorica Privredne komore RS.

- Bitno je da se postojeće nejasnoće razjasne, prije svega kada su u pitanju određeni obrasci, na koji način, šta i kako prijaviti, koji su rokovi koji moraju biti ispoštovani, kao i obaveze koje iz svega toga proizlaze - navela je Ristić.

Cvijanović: Nećemo tolerisati kršenje zakona

Plate radnicima u realnom sektoru biće uvećane za 30 maraka i svi koji ne budu to poštovali biće adekvatno sankcionisani.

- Sredstva koja će biti uplaćivana u budžet ići će za plate radnika i vlada će biti apsolutno netolerantna prema bilo kome ko izigra jedan ovakav dogovor - navela je premijerka RS Željka Cvijanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.