Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.08.2018.| 08:17

Ukupna vrijednost izvoza jabuka u Rusiju biće 100 mil KM - Voćari traže jednostavnije izvozne procedure

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja razgovarali su u srijedu (8. avgust 2018. godine) u Gradišci s registrovanim izvoznicima voća i povrća za Rusku Federaciju.

Nakon što je polovinom prošlog mjeseca Ruska Federacija ukinula zabranu uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine, Šarović je istakao da se moraju poštovati sve predviđene procedure kako bi se zadržalo to tržište.

Istakao je da se ne smije ponoviti loše iskustvo kada je izvoz šest mjeseci bio zaustavljen zbog neodgovornih pojedinaca, prenosi BiznisInfo pozivajući se na Fenu.

Šarović je potvrdio i da je na rusko tržište iz RS već otpremljeno 400 tona jabuke ranih sorti, a da će ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići 100 mil KM.

Na sastanku su voćari zatražili pojednostavljenje izvoznih procedura voća u Rusiju.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović podsjetio je na značaj izvoza u tu zemlju, posebno jer ove godine imaju rekordnu proizvodnju jabuke, šljive i kruške.

Voćari su ukazali i da sertifikat iz Vanjskotrgovinske komore, koji im je neophodan za izvoz, čekaju oko tri dana, što im stvara velike troškove.

Izrazili su i nezadovoljstvo, jer sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS i Inspektorata, budući da bez svih relevatnih institucija ne mogu biti riješeni problemi koji prate izvoz u Rusiju, prenosi BiznisInfo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.