NavMenu

Ukupna vrijednost izvoza jabuka u Rusiju biće 100 mil KM - Voćari traže jednostavnije izvozne procedure

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.08.2018. 08:17
Komentari
Podeli

(Foto: Jelena Đelić)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja razgovarali su u srijedu (8. avgust 2018. godine) u Gradišci s registrovanim izvoznicima voća i povrća za Rusku Federaciju.

Nakon što je polovinom prošlog mjeseca Ruska Federacija ukinula zabranu uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine, Šarović je istakao da se moraju poštovati sve predviđene procedure kako bi se zadržalo to tržište.

Istakao je da se ne smije ponoviti loše iskustvo kada je izvoz šest mjeseci bio zaustavljen zbog neodgovornih pojedinaca, prenosi BiznisInfo pozivajući se na Fenu.

Šarović je potvrdio i da je na rusko tržište iz RS već otpremljeno 400 tona jabuke ranih sorti, a da će ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići 100 mil KM.

Na sastanku su voćari zatražili pojednostavljenje izvoznih procedura voća u Rusiju.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović podsjetio je na značaj izvoza u tu zemlju, posebno jer ove godine imaju rekordnu proizvodnju jabuke, šljive i kruške.

Voćari su ukazali i da sertifikat iz Vanjskotrgovinske komore, koji im je neophodan za izvoz, čekaju oko tri dana, što im stvara velike troškove.

Izrazili su i nezadovoljstvo, jer sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS i Inspektorata, budući da bez svih relevatnih institucija ne mogu biti riješeni problemi koji prate izvoz u Rusiju, prenosi BiznisInfo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.