Izvor: Klix | Srijeda, 08.08.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Teško do viza nakon dobijenih detašmana - Firme moraju ući u gradilište u roku od mjesec dana

(Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa privrednim komorama u FBiH i RS, objavila je oglas za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj.

Kako se navodi, ove godine će biti podijeljeno 2.000 mjesečnih dozvola preduzećima iz BiH za rad u Njemačkoj.

Predmet konkursa su 790 dozvola za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva, te 740 dozvola za ostale djelatnosti poput montažerstva, rudarstva i drugih djelatnosti.

Ukupno 1.059 dozvola otpada na firme iz Federacije BiH, 529 dozvola za firme iz RS, dok 412 dozvola spada u poseban kontingent.

Iako je ova vrsta saradnje nastavak sporazuma koji je Njemačka imala s Jugoslavijom, a nakon raspada bivše države kvote su dodijeljene novonastalim državama, u proteklim godinama su se javili veliki problemi kod izdavanja viza za preduzeća u BiH.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić za Klix.ba kaže da i ove godine ima kašnjenja kod izdavanja viza.

- To je ključni problem. Mislim da će ovih dana opet biti razgovora o toj temi i očekujemo da se to popravi, jer ako ostane kako jeste, onda će biti vrlo teško ispoštovati ovaj međunarodni ugovor - kazao je Egrlić, te dodao da firme iz BiH koje dobiju posao u Njemačkoj, treba da budu uvedene u gradilišta u roku od mjesec dana.

- Ako oni, kada ugovore posao za nekog od investitora, trebaju čekati 5-6 mjeseci da dobiju potrebnu vizu, realno će doći u situaciju da ne mogu dobiti posao. Niko od investitrora neće dati posao nekome ko nije spreman da u roku od najkasnije mjesec dana uđe u gradilište - kazao je Egrlić.

Naglašava da su u prošloj godini nekako uspjeli podijeliti 87% detašmana, a da se 13% zbog problema s vizama nije moglo realizirati. Međutim, cijeni da bi u ovoj godini sve moglo biti dosta teže.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.