Izvor: eKapija | Srijeda, 08.08.2018.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako da vam povrće uspijeva - Boranija voli krastavac, cvekli prija crni luk

Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Da li ste se ikad zapitali zašto neko povrće drugima uspijeva, a vama ne, a uradili ste sve po instrukcijama - zemljište je obrađeno, nađubreno, vrijedno ste zalijevali biljke, a opet ništa? Naime, razlog vjerovatno leži u u funkcionisanju biljaka kada su zajedno. Postoji biljke koje ne bi trebalo saditi zajedno, ali i ono koje prija jedno drugom, piše Agroklub.

Koje biljke idu u kombinaciji jedna sa drugom?

Ukoliko sadite bijeli luk, bilo bi poželjno da su mu komšije krastavac, paradajz, šargarepa. Boranija voli blizinu krastavca, rotkvica, salate, cvekle, paradajza, celera, spanaća, prokelja, tikvice, i rotkve.

Celeru prija krastavac, pasulj, praziluk, kupus, paradajz i spanać. Cvekla bolje uspijeva ako se uz nju sadi crni luk, salata, pasulj. Za crni luk poželjni su paradajz, krastavci, šargarepa i cvekla.

Kada je riječ o grašku, njemu prijaju šargarepa, kupus, keleraba, salata, rotkvica, rotkve i špargla.

Začinsko bilje i povrće - dobre komšije u bašti

Keleraba voli grašak, krompir, pasulj, rotkve, praziluk, celer, salatu, spanać, paradajz, kukuruz.

Ako ste posijali krastavac, uz njega slobodno dodajte pasulj crni i bijeli luk, ljetnju salatu, kupus, pasulj i celer.

Nezaobilazno povrće u bašti je krompir, koji će vam bolje uspijevati ukoliko uz njega stavite kupus, crni i bijeli luk, pasulj, zelenu ljetnju salatu i celer.

Paradajz obožava i napreduje ako je uz njega šargarepa, pasulj, keleraba, crni luk, kupus, salata, peršun, praziluk, celer, rotkvice.

Pasulj bi bilo poželjno saditi uz krastavac, kupus, kelerabu, salatu, rotkvice, celer, paradajz, repu i blitvu, a praziluk ide uz šargarepu, kupus, kelerabu, salatu, celer i paradajz, dok ren voli krompir.

Ako sadite rotkvice, neka im komšije budu grašak, pasulj, šargarepa, keleraba, kupus, zelena salata, spanać, peršun, paradajz, boranija.

Uz zelenu salatu, najbolje idu krastavac, pasulj, grašak, kupus, praziluk, keleraba, paradajz, rotkve i crni luk. Spanać treba saditi uz kupus, krompir, kelerabu, rotkvice, paradajz i pasulj, a šargarepi prijaju grašak, praziluk, crni luk, rotkvice.

Sve vrste kupusa i kupusnjača mogu se saditi uz salate, krastavce, celer, praziluk, rotkve, spanać i paradajz.

Tikvice i bundeve idu uz crni luk i boraniju, kao i ostalo povrće, jer nepoželjnih komšija za njih nema.

Koje kombinacije nisu dobre?

Primjera radi, bilo koja biljka iz porodice bobova ne uspijeva dobro u kombinaciji sa nekoliko biljaka, a to su bijeli i crni luk, vlašac i praziluk. Biljke sa lukovicom im takođe ne odgovaraju.

Osim toga, mahunarke ne treba saditi uz papriku, bilo da je riječ o paprikama ili ljutim papričicama. Biljke koje odbijaju štetočine, ne dozvoljavaju ni pasulju da napreduje.

Paradajzu odgovara lijepo i toplo vrijeme, te usjevi iz hladnije sezone, kao što su brokoli i karfiol "imaju nešto protiv" njih, kao što je to slučaj i sa paprikom i svim vrstama tikvica, uključujući bundeve. Takođe ne sadite kombinaciju paradajza sa peršunom, krastavcima i šargarepom, piše Agroklub.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.