Izvor: eKapija | Utorak, 07.08.2018.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Posao za više od 180 ljudi u KS - Potpisani ugovori sa poslodavcima o dokvalifikaciji i prekvalifikaciji radnika

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
U JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo danas (7. avgust 2018. godine) su potpisani ugovori s poslodavcima za učešće nezaposlenih osoba u Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, te u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme, u cilju realizacije mjera za poticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS, prenio je Avaz.ba.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministrica za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice u KS Amela Dautbegović, a ugovore je u ime Službe za zapošljavanje KS s poslodavcima potpisao v. d. direktora Muhamed Bekto.

Prema riječima Bekte, tim projektom će biti zaposlene 182 osobe koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje KS, što je za veoma značajno za privredu tog kantona.

Zolj je naglasio da je projekat namijenjen mladim ljudima da stječu prva znanja, posao, obave pripravnički staž, te da se mogu zaposliti u realnom i javnom sektoru.

- Vrhunac pomoći i mladima bit će u septembru kada ćemo putem Ministarstva za stambene poslove KS dodijeliti finansijsku pomoć za kupovinu stanova - kazao je Zolj.

Generalni direktor Centrotrans Eurolinesa i predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić, jedan od potpisnika ugovora poslodavaca, kazao je da to udruženje duži vremenski period ukazuje na potrebu da Služba za zapošljavanje treba da počne da obavlja ono što je njena uloga, a to je da bude posrednik i izvor kadrova koji traže posao, a da putem poslodavaca osigura posao za te kadrove.

- Kompanija Centrotrans kontinuirano ima potrebu za kvalitetnim kadrom, nažalost, dugi niz godina nismo mogli kroz obrazovni sistem da osiguramo kadrove, ali, evo, promijenila se politika, tako da imamo priliku da sami u svoje vozne jedinice educiramo kadrove i omogućimo im da zasnuju stalni radni odnos - kazao je Čengić.

Služba za zapošljavanje KS je početkom maja objavila javne pozive za navedene programe za poslodavce s područja KS, nakon čega je objavila usvojene liste poslodavaca koji su ispunili uvjete za učešće u programima.

Planirana sredstva za realizaciju Programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije iznose 246.000 KM, a usvjete javnog poziva ispunilo je 11 poslodavaca koji su predočili plan obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osobe.

Iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo najavili su i realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina, putem kojeg će 92 nezaposlene osobe pokrenuti vlastiti biznis, a novčana sredstva za tu namjenu iznose 1,35 mil KM, prenio je Avaz.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.