NavMenu

U 18 općina FBiH biće izgrađeno više od 250 stanova za raseljene osobe - Projekat vrijedan 18,2 mil EUR

Izvor: Klix Utorak, 07.08.2018. 15:36
Komentari
Podeli

Federalni ministar rasljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je danas, 7. avgusta, sa načelnicima 18 općina Sporazum o saradnji na provođenju Potprojekta BiH 6 unutar Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

U okviru projekta biće izgrađeno 255 stanova za raseljene osobe i izbjeglice u 18 općina, a projekat se provodi u okviru kapaciteta Regionalnog stambenog programa.

Općine uključene u potprojekt su Bosanska Krupa (12 stanova), Čapljina (30), Domaljevac-Šamac (9), Donji Vakuf (9), Gornji Vakuf-Uskoplje (9), Gračanica (12), Jajce (9), Kalesija (20), Kladanj (9), Ključ (9), Lukavac (9), Novi Travnik (12), Odžak (20), Orašje (25), Sapna (9), Vareš (9), Vogošća (27) i Zavidovići (16).

Za ovaj, do sada najveći potprojekt, čiji su troškovi procijenjeni na ukupno 18,22 mil EUR, uz donaciju iz Fonda RSP u vrijednosti od 14,8 mil EUR, Bosna i Hercegovina je planirala vlastito učešće od 3,42 mil EUR.

- Nakon dostavljanja prijedloga, odobrena su sredstva za potprojekat BiH 6. Time je ukupan broj raseljenih u BiH, za čije stambeno zbrinjavanje su osigurana sredstva, povećan na preko 3.000 porodica, odnosno oko 11.000 osoba. Ovim sporazumom približavamo se cilju, a to je zbrinjavanje 1.200 porodica u ovoj godini - kazao je Ramić.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem stambenog zbrinjavanja i povratka raseljenih osoba širom regije. Program predviđa stambena rješenja za oko 27.000 domaćinstava izbjeglica i raseljenih u četiri zemlje, odnosno ukupno 74.000 ljudi.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 mil KM, od čega je učešće institucija BiH oko 30 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.