Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 06.08.2018.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi mijenjaju tehničke karakteristike buduće TE Kamengrad u Sanskom Mostu - Investicija veća za 300 mil KM

(Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)
Kineski investitori koji su zainteresovani za gradnju termoelektrane Kamengrad u Sanskom Mostu odlučili su da značajno promijene njene tehničke karakteristike, čime bi i vrijednost projekta sa 1,2 mlrd KM skočila na 1,5 mlrd KM.

Prvobitni plan investitora bio je da se izgrade dva bloka jačine od po 215 MW, ali su se u China Energy Group predomislili i odlučili da snaga blokova bude po 350 megavat-časova.

Kako je Nezavisnim rečeno u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH, zbog toga je odgođeno potpisivanje sporazuma o izgradnji termoelektrane, koje je bilo planirano za 7. jul, na 7. samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom Kine (16+1). Ipak, kako kažu, na ovom projektu se radi veoma intenzivno, a u toku je izrada studije predizvodljivosti s obzirom na to da prethodna zbog promjene plana više ne vrijedi.

- Ekipe kineskog investitora gotovo neprekidno rade na terenu skupa sa domaćim partnerom i očekuju da će se uskoro moći pristupiti potpisivanju ugovora - kazali su u ovoj agenciji.

Poručuju kako investitor projekta ima njihovu punu podršku, u cilju realizacije ovog veoma značajnog projekta.

Dodaju kako ne postoje bilo kakvi birokratski problemi koji usporavaju projekat te da redovno prate situaciju.

Na 6. samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine, koji je održan u novembru prošle godine, potpisan je Memorandum o saradnji na realizaciji projekta Rudnika i termoelektrane Kamengrad između kineske grupacije China Energy Group i domaće kompanije Lager iz Posušja, a koja ima koncesiju za eksploataciju uglja.

U Lageru su rekli kako se plan mijenja, jer su Kinezi spremni investirati u termoelektranu većeg kapaciteta.

- U toku je studija predizvodljivosti i ne možemo precizirati kada bi mogao biti potpisan ugovor o izgradnji. Da li će to biti za mjesec, dva, pet ili šest, bilo bi neozbiljno reći - poručili su u ovom preduzeću.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.