Izvor: Novosti | Nedjelja, 05.08.2018.| 17:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi sastanak komisije za sukcesiju imovine SFRJ u septembru?

Ilustracija (Foto: STUDIO GRAND OUEST/shutterstock.com)
Ukoliko se potvrdi informacija Al Džazire Balkans da je zvanični Beograd ovih dana pozvao predstavnike svih država ex-Jugoslavije da se okupe u septembru na sastanku mješovite komisije za sukcesiju, biće to prvi put da se predstavnici novonastalih država sastanu tim povodom, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Riječ je o Mješovitoj komisiji za sukcesiju pokretne i nepokretne imovine bivše SFRJ iz Aneksa A, a sve je, kako se navodi, naročito zanimljivo u kontekstu činjenice da više od 80% pokretne i nepokretne imovine bivše države iz tog aneksa čini imovina bivše JNA.

List piše da hrvatska strana još nije primila zvanični poziv iz Beograda, ali i da je obavještavanje država sukcesora preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodno upravo u toku.

Kako navode, Srbija je iz više aspekata logičan domaćin tog sastanka – i zbog najviše prisvojene imovine bivše savezne vojske, a i zbog činjenice da se arhivi s njenim popisima nalaze u Beogradu, na osnovu kojih treba obaviti procjenu aktuelne vrijednosti.

Sagovornik iz MORH-a, doduše, tvrdi da je hrvatska strana odavno napravila samostalne procjene krupnih diobnih stavki te imovine, i to na osnovu potanke rekonstrukcije cjelokupnog sistema bivše JNA, njenih rodova, nekretnina, pokretne imovine, oružja, oruđa i tehnike.

Inače, bilans ukupne njene vrijednosti kreće se oko 70 mlrd USD, od čega Hrvatska za sebe potražuje više od 10 milijardi.

Podsjeća se da je od raspada Jugoslavije prošlo 27 godina, ali imovina bivše države još nije raspodijeljena među nasljednicama, usprkos potpisanom sporazumu o sukcesiji.

Najdalje se otišlo u podjeli diplomatsko-konzularne imovine, odnosno nekretnina u kojima su bile smještene ambasade bivše države, dok je po svim drugim stavkama nasljedstva - od zlata i finansija, preko arhivske građe, do privatnog i zajedničkog vlasništva, podjela jedva krenula, piše splitski dnevnik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.