Izvor: eKapija | Nedjelja, 05.08.2018.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira obuku i prekvalifikaciju više od 80 nezaposlenih - Potpisani ugovori sa osam firmi

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Općina Novi Grad Sarajevo ove je godine za relizaciju projekta "Obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca" izdvojila 200.000 KM.

Riječ je od jednoj od devet poticajnih mjera, koje ova lokalna zajednica provodi putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj s ciljem razvoja privrede i povećanja zaposlenosti na svom području.

Osamdeset četiri mlade osobe koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje, imat će priliku da prođu šestomjesečnu obuku u firmama koje su ispunile uslove javnog poziva, a potom i da steknu prvo radno iskustvo u različitim oblastima počev od trgovine, prodaje, hotelijerstva do proizvodne djelatnosti, navodi se u saopćenju općine.

Ugovore o sufinansiranju troškova obuke i prekvalifikacije nezaposlenih osoba sa predstavnicima osam firmi potpisao je Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Riječ je o firmama Tareq Hospitality, Adriatic osiguranje, Centrotrans Eurolines, Credibil Company, Robot General Trading, Brojler, Securitas i Gramar.

- Ovih osam poslodavaca će u narednom periodu sa Biroa za zapošljavanje Novi Grad, u skladu sa vlastitim procedurama, angažirati 84 nezaposlene osobe koje će proći obuku, a nakon toga će minimalno šest mjeseci provesti u radnom odnosu. Ova mjera se provodi drugu godinu, a nastala je na inicijativu privrednika koji imaju učešće u Privrednom savjetu Općinskog načelnika, a koji su primjetili problem nedostatka kvalifikovane radne snage za poslove koji su neophodni da se svakodnevno izvršavaju - izjavio je Kahrović.

Dodao je da je kroz ovu mjeru prošle godine, 40 osoba prošlo obuku i zadržano je na radnim mjestima. Ove godine je veći interes, tako da će u prvom javnom pozivu 84 osobe proći kroz obuku, a s obzirom na to da je u toku i drugi javni poziv koji je otvoren do kraja augusta, očekivanja su da će više od 100 osoba proći obuku prekvalifikacije za nova radna mjesta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.