NavMenu

Grad Banjaluka planira restrukturiranje preduzeća Aquana i ZIBL

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 05.08.2018. 18:51
Komentari
Podeli

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Set mjera za restrukturiranje banjalučke Aquane, čiji su gubici dostigli oko 10 mil KM, trebalo bi biti spreman do septembra, a preliminarna analiza je pokazala da ovo preduzeće ima znatno veći broj radnika nego što je to finansijski održivo, te ogromne gubitke u ugostiteljstvu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da je strana konsultantska kuća uradila preliminarnu procjenu i analiza stanja u Aquani sa preporukama za dalje djelovanje.

- Preloženo je što prije restrukturiranje tog preduzeća koje negativno posluje. Potrebno je razmotriti status ugostiteljskih sadržaja, te oba bazena. Osim toga, treba odlučiti kakav će biti status preduzeća, da li ostaje i dalje zasebno ili će biti integrisano sa nekim drugim, a tu je i broj zaposlenih, te pitanje troškova - kazao je Radojičić.

Istakao je da je dosadašnja analiza pokazala da Aquana ima znatno veći broj radnika nego što je to održivo.

- Osim toga, ugostiteljstvo proizvodi velike gubitke. Objekat Staklenac u parku Petar Kočić je apsolutno nerentabilan, a moramo riješiti i pitanje restorana u Aquani i kafića na Gradskom olimpijskom bazenu - rekao je Radojičić.

Dodao je da su za sva pitanja dobili preporuke, te da ih moraju razmotriti, ali nije želio precizirati šta je tačno predloženo kao rješenje tih problema.

U okviru preduzeća Aquana nalazi se vodeni park koji je otvoren ljeti i samo tada se ostvaruju prihodi od prodaje ulaznica. U vodenom parku se nalazi više ugostiteljskih objekata koji uglavnom rade samo u sezoni. Tu je i Gradski olimpijski bazen koji ostvaruje dio prihoda od prodaje ulaznica, te kafe bar koji je u sklopu bazena. Dio ovog preduzeća su i kafe-bar Staklenac u parku Petar Kočić, te bife u Gradskoj upravi.

ZIBL

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da se uporedo radi i na planovima za restrukturiranje Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL).

- Već deset godina ZIBL se nalazi u velikim problemima i na ivici kolapsa. I tu poseban tim treba da predloži set mjera za racionalizaciju poslovanja - naveo je Radojičić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.