NavMenu

U RS stiglo 125 stranih firmi za pola godine - Investitori najviše dolaze zbog jeftine radne snage

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 05.08.2018. 19:01
Komentari
Podeli

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
U prvih šest mjeseci ove godine došlo je do trenda rasta stranih investicija u RS, te je u ovom periodu u RS stiglo 125 privrednih društava sa stranim ulogom, dok je tokom čitave prethodne godine registrovano takvih 179 društava.

Rekli su ovo u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, na osnovu statistike, koja se vodi prema Zakonu o stranim ulaganjima RS.

Prema podacima ovog ministarstva i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, na našem prostoru postoji 1.586 stranih privrednih društava.

- Najviše registrovanih je iz Srbije, zatim Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, pa slijede Kina, Holandija, Rusija, Crna Gora, Slovenija i ostale - kažu u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je dobro da se bilježe pozitivni rezultati kada je u pitanju privlačenje stranih investitora, međutim kako će to uticati u finansijskom smislu, vidjeće se u narednom periodu.

- Novo poslovanje podrazumijeva i nova radna mjesta, što će se sigurno pozitivno odraziti na privredu RS. To je pravac kojeg treba da se držimo i dalje, da idemo u rasterećenje privrede, smanjenjem niza fiskalnih i parafiskalnih nameta, a sve u cilju ne samo privlačenja stranih, nego i domaćih ulagača - rekao je Blagojević za Nezavisne.

On je dodao da je za povoljan privredni ambijent važna politička i pravna stabilnost, te stabilna poreska politika.

Ističe da je privrednicima problem adekvatna radna snaga, s kojim se svi suočavaju na ovom prostoru.

- Nedostaje edukovana radna snaga, te je to jedna od prepreka i za investitore. Onaj ko dolazi njega zanima ko će mu i raditi - rekao je Blagovijević.

Dodaje da je retorika koja se koristi za stvaranje nestabilnog političkog okruženja karakteristika izborne godine, što odmaže u procesu privlačenja investitora.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
- Bilježimo rast uprkos političkim nestabilnostima i dizanju tenzija. Rezultati bi mogli biti i bolji bez političkih previranja - dodao je Blagojević.

Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista SWOT kaže da trend rasta koji je zabilježen u prvoj polovini godine jeste bolji u prosjeku od prošle godine, ali da taj rast nije veliki.

- Pitanje je kolika je vrijednost tih stranih investicija, jer jedno je registrovati firmu, a drugo uložiti novac. Trend rasta dolaska takvih preduzeća je svakako dobar, ali će se on smanjiti u drugoj polovini godine. U godini kada su izbori politička situacija bude lošija nego inače, a ona inače kod nas nije dobra. Zavisno od izbora i kreiranog političkog ambijenta, zavisiće dolazak stranih investicija - kazao je Duduković.

On smatra da investitori dolaze najviše u RS zbog jeftine radne snage.

- Oni u tome vide smanjenje svojih troškova, te su tu trenutno samo iz tog razloga. Bilo je situacija ranije kada su dolazili zbog prirodnih resursa - rekao je Duduković.

On kaže da strani investitori prije svega dolaze u stabilno političko okruženje, stabilan politički ambijent, tamo gdje nema političkih trvenja i gdje će u takvim uslovima njihov novac ostati zbrinut, te neće imati problema za svoja ulaganja.

- Nakon smirivanja političke situacije, treba stvarati povoljan poslovni ambijent, rasteretiti privredu u vidu fiskalnih i parafiskalnih nameta, smanjiti administrativne barijere, administrativne procedure i na taj način pustiti privredi da prodiše, te će se time povećati broj zaposlenih i povećati plate onih koji rade - kaže Duduković i dodaje da bi narušavanje političke situacije nagore odbilo investitore.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.